Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Благотворителна акция в позла на гърците, страдащи от ALS

02 Септември 2014 / 15:09:25  GRReporter
776 прочитания

Симона Пенева
    За първи път, в Атина, се организира колективно изпълнение на Предизвикателството на ледената кофа. Инициативата е на търговеца Танасис Псилопулос. Той решава да покани две хиляди от своите клиенти, да приемат заедно предизвикателството и да дарят парична сума. Също така, от всяка електронна поръчка направена през този ден, едно евро се дарява за ALS Ice bucket challenge и  едно евро за благотворителната организация „Приятелите на детето”.
    

Всеки един от служителите във фирмата му също участва в предизвикателството, заедно с още около петстотин души, приели поканата на собственика. „В никакъв случай магазинът ни не прави това събитие за реклама.  Факт е, че от седемдесет и пет хиляди души, които са харесали нашата страница, поканени на събитието от нас бяха само две хиляди. Не сме съобщавали по радиото, дори не сме го обявили на официалната страница на магазина. Скромно и смирено каним всеки един, който иска да бъде полезен и да помогне, да се присъедини към нас.”, споделя един от служителите. Според него Ice bucket challenge не е за забавление. „Има много различни мнения по въпроса. Нашите клиенти също не са единодушни. Някои го приемат като забавление, други гледат на предизвикателството по-сериозно.”, споделя още той.
    

Ice bucket challenge, или Предизвикателството на ледената кофа, представлява изливането на кофа пълна с ледена вода върху главата на човека, приел това предизвикателство. Целта е насърчаването на усведомеността за болестта Амитрофична латерална склероза (ALS) и подканването към все-повече парични дарения за изследвания на тази болест. Само в Гърция от тежкото заболяване страдат 1540 души. Правилата са следните, предизвикателството трябва да бъде записано на видео, в което приелият номинира още трима, а след това е залят с ледена вода.
    Номинираните имат двадесет и четири часа да изпълнят предизвикателството. Приелите даряват десет долара, а тези който не се решат на леденото предизвикателство даряват сто. Популярността на Ice bucket challenge е много голяма и все повече страни се включват към него. Някои от хората са категорично  против частта със заливането с ледена вода, защото много от приелите изпълняват само тази част, без да дарят пари . Според тях не трябва да се подхожда със забавление към благотворителността и има много други начини, чрез които  да допринесеш. Опонентите отговарят, че ако тази част липсваше предизвикателството никога нямаше да добие такава популярност и дори половината от участвалите до сега, не биха приели просто да дарят пари.
    За само около петнадесет дни, с помощта на предизвикателството са събрани пет и половина милиона долара, в сравнение с тридесет и две хиляди долара през миналата година, за същия период от време. Известните личности също се номинират помежду си и вече почти не са останали такива, които не са приели предизвикателството. Звезди от ранга на Бил Гейтс, Стивън Спилбърг, Григор Димитров, Лейди Гага и много други приеха предизвикателството и дариха големи парични суми. И в Гърция, към предизвикателството се присъединиха известни личности като Маркос Сеферлис, Фей Скорда, Мери Синацаки и Никос Алиагас.
    

Докато във всички държави, даренията отиват за изследвания на болестта ALS, в България има още една благотворителна кауза за коато се даряват пари по този начин, а именно, в подкрепа на бедстващите хора в Мизия. „Средствата, генерирани за подкрепа на Мизия, са скочили с няколкостотин процента за една седмица, така че е без значение дали хората се подиграват, или не. Инициативата е предизвикала интерес и се е помогнало на хората”, споделя певицата Рут Колева, една от приелите предизвикателството

 

Категории: ice bucket challange ALS Глифада предизвикателството на ледената кофа в Гърция Амфитрофична латерална склероза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus