Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнес в Измир със спасителни пояси за имигранти

14 Август 2014 / 16:08:08  GRReporter
707 прочитания

Търговците от квартал Басман в Измир са си намерили особено доходоносен бизнес с клиентела нелегалните имигранти, които се готвят да преминат в Гърция през морето, пишат гръцки медии, като се позовават на електронното си издание турският вестник „Хюриет”.  През последните поне 7 години кварталът е едно то сборните места на нелегалните имигранти, чиято цел е да преминат в Европа.

Местните търговци усетили засилената контрабандна дейност в региона и респективно приспособили стоките, които продават. Източници на автора на статията са жители на Басман. По думите им хората, които купуват пояси и други подобни стоки са имигранти. Те живеели в квартала и се опитвали да заминат за Западна Европа през Гърция. Според тях повечето от хората били иракчани, сомалийци и сирийци.

В статията на „Хюриет” се посочва, че от началото на годината турските власти са заловили 5 789 имигранти, които са се опитали да преминат в Гърция по море. Техният брой изглежда минимален на фона на данните за Гърция, след като само през юли тази година властите са заловили 4 175 имигранти, които са пристигнали през морето от Турция.

В изявления пред вестник „Катимерини” източници от гръцката Брегова охрана са посочили, че натискът към Турция да предприеме по-резултатни действия за решаването на проблема с нелегалната имиграция е непрекъснат. Въпреки че сътрудничеството между двете страни в тази насока не е възможно най-доброто, те казват, че ситуацията се е подобрила в сравнение с изминалите години.

Според статията в „Катимерини” през последните месеци гръцките власти са насочили усилията си за подобряването на инфраструктурата и оперативната готовност на отрядите както във връзка с преминаващите по море имигранти, така и относно бежанците, които успяват да стигнат до гръцките брегове.

Всекидневно се провеждат операции по откриването и спасяването на имигранти, като повечето от тях са концентрирани в източната част на Егейско море. Особено интензивна е работата на подразделенията на Бреговата охрана на островите Хиос, Лесбос, Агатониси, Самос и други.

Преди два нощи кораб на Бреговата охрана е открил лодка с 11 пътници, потеглили от Турция, близо до Агатониси. Други 18 чужденци са били открити в Ермиони на остров Хиос същата сутрин. В сряда сутринта на Агатониси била открита надуваема моторница с други 24 души на борда. Имигрантите били арестувани по обвинението, че са влезли в страната по незаконен начин. 

Категории: Общество нелегални имигранти Измир търговия спасителни пояси Брегова охрана Егейско море острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus