Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безплатни коледни обяди от Гръцкия Червен Кръст

24 Декември 2010 / 19:12:11  GRReporter
2093 прочитания

 

Анастасия Балездрова

От много рано сутринта пред сградата на Червения Кръст в Атина започнаха да се събират стотици хора. Самотни старци, имигранти, бездомници и бежанци очакваха да започне раздаването на безплатния обяд, който организацията традиционно предоставя на хора в неравностойно положение по време на коледните и новогодишните празници.

„Отделът за социални грижи на Гръцкия Червен Кръст организира всяка година по време на коледните и новогодишните празници безплатни обеди за уязвими групи хора. Тази година в навечерието и на самите празници ще бъдат раздадени общо около 12.000 обяди, които ние наричаме „обяди с обич” каза за GRReporter социалната работничка Ламбрини Алексаки, която е отговорна за координацията на инициативата.

Храната, която Червеният Кръст раздава е топла. „Днес раздадохме агнешко на фурна с картофи, салата, сладкиш, плод, кроасан и безалкохолна напитка. Утре обядът ще включва пълнена пуйка, картофи и всички останали неща, които изброих. Стараем се в тези дни да помогнем на хората, които нямат възможност да празнуват с близки и приятели да се почувстват малко по-празнично” каза още г-жа Алексаки. Доброволци са занесли обяди и в домовете на хора с двигателни увреждания.

Според нея обядите са само част от дейностите отдела за социални грижи. „Преди няколко дни раздадохме ваучери за покупки на стойност 45 евро в една верига супермаркети на 1.700 семейства, регистрирани в програмата. Снощи се проведе и така нареченият „стрийт уолк”. Това е дейност, в която участват доброволци от различни квартали в Атина, които раздадоха на бездомниците дрехи и храна. Тази дейност ще бъде повторена в навечерието на Нова година”. В пакетите, които доброволците са раздали на хората, които спят на улицата е имало одеало, шапка и комплект хигиенни принадлежности. Освен това в легловата база на организацията са настанени 76 души при предвидени 70 легла.

Обядите се раздават от 9 до 13 часа. Половин час по-късно пред входа на Червения Кръст продължаваха да се събират хора, предимно имигранти, които се опитваха да влязат вътре. Във вътрешността на сградата служителите и доброволците вече бяха започнали да прибират масите. „Днешните порции вече са раздадени, не остана нито една. Навън има хора, които още чакат, но смятаме, че някои минаха няколко пъти и взеха повече от една порции. Системата на регистриране не е електронна и това дава възможност на няколко души да дойдат и да получат обяд със същата бележка. Затова смятаме, че някои може да са взели обяд няколко пъти” каза координаторката.

Когато излязох от сградата тълпата от чакащи беше намаляла, но все още имаше хора, които настояваха да получат порции. На решетката върху една от шахтите на метрото бяха оставени празните кутии от изконсумираната на място храна. До тях бяха оставени недокоснати две порции, а един старец държеше два сини плика и се опитваше да събере съдържанието им в един. 

 

Категории: ОбществоЧервен кръстБезплатни обяди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus