Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безплатни частни уроци за ученици от Архиепископията на Атина

19 Май 2014 / 11:05:22  GRReporter
1083 прочитания

Симона Пенева
    Гърция е страна, в която посещаването на частни уроци е разпространено да такава степен, че се приема като задължителна част от обучението на гимназистите. Някои ученици започват тези допълнителни уроци още от 7  клас и продължават до 12. Огромно е разнообразието от предлаганите уроци, но какъвто и да е изборът на отделното дете, сумата, която трябва да бъде заплатена е винаги висока. Училищата изглежда са се примирили с този факт и също приемат курсовете като нужна, най-вече за зрелостниците, инвестиция, за да достигнат желаната оценка на кандидат-студентските изпити. И тъй като те са наистина трудни, учениците често нямат избор освен да допълват образованието си със частни уроци, а родителите им започват да търсят най-изгодните от икономическа гледна точка  курсове, които могат да посещават. Това е допълнително финансово за семействата, повечето от които така или иначе са затруднени икономически поради кризата.
    Архиепископията в Атина отдавна е запозната с този проблем. Миналата година тя откри решение, с което не само помага на децата, но и на техните родители като организира безплатни уроци за всички желаещи ученици от 7 до 12 клас. Те се провеждат в библиотеката на Архиепископията през цялата учебнна година. Броят на желаещите да ги посещават беше голям, затова те ще продължат и през следващата учебна година. Нещо повече, по време на лятната ваканция имаше специална допълнителна подготовка за зрелостниците, за да успеят да наваксат с материала за предстоящите им кандидат-студентски изпити.
    В началото на учебната 2013-2014 година интересът беше още по-голям, а броят на децата достигна 220. Класните стаи този път не се намираха в Библиотеката на Архиепископията, вместо това бе нает един етаж в сграда в центъра на Атина , разполагащ с 19 класни стаи и една малка библиотека. 11-класниците и 12-класниците са разделени на четири паралелки- първата за теоритичните предмети, втората за точните науки, третата за технологията, а в четвъртата са децата, които учат в средно професионално училище.      Посещаващите първата паралелка са разделени в 3 класа, при втората паралелка класовете са 2, а при третата и четвъртата по 1, за да може броят на учениците в един клас да позволява на учителя да се занимае с всеки поотделно. Обучаващите се в теоритичната паралелка посещават 6 часа по Старогръцки, 2 часа по Латински,  История,  Гръцки език и Литература. При точните науки часовете по Математика са 6, а по Физика, Химия, Биология и Гръцки език са 2, докато учениците с технологична паралелка имат 6 часа Математика и по 2 часа седмично Физика, Програмиране, Принципи на икономическо управление и бизнес  и Гръцки език.
    Така за една седмица учениците посещават  14 часа, те са основните предмети, на базата на които ще дадат своите изпити.. Освен тях, има и още един предмет, които за разлика от предишните  пет, които са задължителни, се избира от ученика и е между Биология, Физика, Математика и История като избралите Математика имат право да се явят на изпит и по Икономика. Часовете по тези предмети са също 2. Бонус за записалите са и контролните, които стават всяка втора събота и наподобавят кандидат-студентските изпити. Времето с което разполагат е същото, 3 часа, а след това работите им се оценняват от учителите по критериите, по които се оценяват и кандидат-студентските изпити.
    Учителите, които обучават децата също работят базплатно в полза на учениците. Всеки един от тях подава молба за да бъде приет и върши длъжността си благотворително. Учителите са на професионално ниво и по-голямата част от тях се занимават паралелно със същата професия в държавни училища. Те подготвят материал за учениците, дават им домашни, контролни, които после проверяват и оценяват, изпитват ги и ги мотивират да се целят високо и да вярват, че ще успеят. Всички до един отделят от свободното си време, дори и през съботния ден, за да помогнат на децата.  
    За подготвянето на програмата всяка седмица, за уведомяването на учениците за всяка тема, която ги интересува и работното време на тази организация се грижи секретарката (г-жа) Димитра. За преснимането на материалите, които са многбройни и за ориентирането на учениците по класните стаи се грижи Стерйос, а за чистотата отговаря г-жа Сула. Това е доказателство, че тази организация не е по-различна от другите, които се заплащат.
    За християнските празници като Коледа и Великден винаги се организира отпразнуване с учениците и учителите. Те украсяват заедно учебното заведение и се черпят със сладки и напитки. Тази година на Коледа три деца намерили пара в питката си спечелиха награди. Директор на организацията е господин  Севастианос Андреадис , който  в момента планира еднодневна екскурзия за учениците в Авлона, където е директор и на един лагер, който евентуално учениците ще посетят през май месец. Тази екскурзия също ще е безплатна за децата.
     Архиепископията на Атина е успяла да помогне на много семейства с тази нейна инициатива. Организацията тепърва ще се развива още много и ще отваря врати и в други области на Атина, за да може всички деца да имат достъп до нея. Всички ученици са безкрайно благодарни за шанса, който получават чрез това обучение както и всички родители, за този тежък товар, който пада от раменете им. Учителите също са доволни от учениците, които дават всичко от себе се, за да докажат, че имат еднакъв шанс да влазят в университета, които желаят , с учениците, които посещават платените курсове.

 

Категории: библиотеката на Атинската архиепископия безплатни уроци Симона Пенева социално училище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus