Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безплатен обяд за 5000 души организират в неделя в Солун

06 Ноември 2014 / 08:11:14  GRReporter
752 прочитания

Природозащитната организация Feedback организира безплатен обяд за 5000 души в неделя, 9 ноември от 11,00 до 16,00 часа пред Бялата кула в центъра на Солун. Обядът ще бъде приготвен от нестандартни зеленчуци и плодове, с крива форма, прекалено малки или ударени, които не стават за пазара и вместо да се унищожават, ще бъдат сложени в тенджерите и от тях ще се приготви традиционното за нашите земи вегетарианско ястие бриам. Акцията е подкрепена и от Солунската община.
    “Свикнали сме да купуваме само красиви зеленчуци и плодове от супермаркетите, но това не е правилно. Какво от това, ако някой картоф е крив или по-малък, той пак е вкусен и здравословен”, заяви кметът на града Янис Бутарис, който също се включи в кампанията против разхищението на храни.
    “Нашият обяд не е просто благотворителна акция за хората, изпаднали в беда. Искаме да се обърнем и към тези, които имат достатъчно и да им кажем, че вместо да изхвърлят храната в боклука и други да ровят там, за да я намерят, могат да им помогнат по достоен начин”, каза Мария Пасхалиду, президент на организацията “Солун - младежка столица на Европа 2014”. “Разхищението на храна е недупостимо в момент, когато толкова хора имат икономически проблеми”, добавя и президентката на Feedback Ники хараламбопулу. Организацията подготвя подобни прояви и в Лондон, Париж, Амстердам, Ню Йорк.
    Обядът ще се приготви от 100 доброволци, членове на Асоциацията на майстор-готвачите в Солун. В акцията могат да се включат и гражданите на Солун, които са поканени под звуците на известни Ди Джеи да участват в беленето и рязането на плодове за една огромна плодова салата.

 

Категории: безплатен обяд Солун Бялата кула Янис Бутарис Feedback плодове и зеленчуци бриам разхищение на храна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus