Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безплатен интернет на 4 000 публични места в Гърция

19 Юни 2014 / 10:06:42  GRReporter
1183 прочитания

През ноември ще стартира програмата за безплатен интернет на 4 000 места в 302 гръцки общини. Правителството обяви конкурс за осъществяването на проекта с бюджет от 25 милиона евро, като сумата е с 10 милиона евро по-висока в сравнение с първоначалните планове.

Паралелно с това до края на годината ще бъде въведен безплатен интернет и в 1 200 – 1 500 градски автобуси и тролеи, както и на всичките 64 спирки на метрото и електричката в Атина.

На първо време ще бъдат установени 15 000 места за безжична точка за достъп (access points) на 4 000 публични места в различни общини: площади, пешеходни улици, детски площадки, публични библиотеки, музеи, археологични обекти, места за спорт, пристанища и други подобни.

По-късно мрежата ще бъде разпростряна на по-големи по площ места: чакални и места за придвижване на пътници, помещения за различни прояви, места за туризъм и други.

Гражданите ще могат да ползват услугата до края на годината или най-късно до началото на 2015. Те ще имат възможността да се свързват с интернет за време до 30 минути и при условие, че се намират на разстояние от 20 метра от безжичната точка за достъп, когато става дума за закрито помещение и до 100 метра, когато мястото е открито.

Всяка точка ще може да обслужва от 40 до 50 потребители наведнъж. Те ще имат лесен достъп до интернет, но с ограничения за неподходящо съдържание, изпращане и получаване на файлове, както и ограничение на скоростта, която ще бъде максимум 1 – 1,5 Mbps. Потребителите ще имат достъп до информация за региона и населеното място, както и до услугите, които се предоставят от местната община.

Общината в Атина и други 22 общини не са заявили участие в конкретната програма на министерството на транспорта, мрежите и инфраструктурата, тъй като осъществяват свои собствени програми за установяване на места за безжичен достъп до интернет. Бюджетът на програмата за гръцката столица е 1 милион евро и се съфинансира от европейските фондове.

Новата мрежа в Атина се очаква да бъде задействана през есента. Тя ще покрива 60 на сто от територията на общината и ще включва всички големи площади и гъсто населените квартали. Мрежата ще е подобрена и ще предоставя по-бърза връзка в сравнение с досегашната Athens WiFi, която бе достъпна на площад Синтагма. Освен това тя ще осигурява достъп до услугите на общината.

Категории: Общество безплатен интернет безжична връзка публични места гръцки общини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus