Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бездомни стават актьори

23 Юли 2014 / 15:07:35  Анастасия Балездрова
675 прочитания

Една пиеса, която театралната критика не може да подели между „театъра на абсурда” и „театъра на реалността”  бе представена в Атина в необичаен час, не на театрална сцена, не от професионални актьори и пред не толкова традиционна публика.

Двама членове на театралната трупа към Центъра за прием и солидарност към бездомните на общината в Атина и известният актьор Андонис Кафедзопулос  представиха пред жителите в един от приютите едноактната пиеса да полския драматург Светослав Мрожек „В открито море”. Представлението бе изнесено в столовата на сградата и е една от инициативите на Центъра за социалната реинтеграция на останалите без дом хора в годините на кризата.

Трупата съществува от декември 2011, когато режисьорът на пиесата и учител по театър в центъра Панайотис Дорлис се запознава с обитателите на приюта. „Решихме да създадем една група за театър с цел да им помогнем да се реинтегрират, да изнесат на преден план черти от характера си, които са скрили дълбоко в себе си и да избягат от усещането, че са никому ненужни и животът им е свършил. Процесът беше много труден. В началото мислех, че аз съм този, който ще им помогне, но днес, 2,5 години по-късно мога да кажа, че те също ми помогнаха да се запозная с лица и ситуации, които мислех, че разбирам”.

Според Дорлис основната цел на трупата е да накара бездомните да излязат навън, да започнат да си търсят работа активно, като представят своите умения по открит и смел начин. „Много от старите участници в трупата вече успяха да започнат живота си отново и не се намират тук. Надявам се и настоящите й членове също да намерят своя път. Трудно е, но не се отказваме и продължаваме да се борим за това”.

Единият от участниците в пиесата -  37-годишният Димитрис Гугос потвърди думите на режисьора, като изрази надеждата си посредством трупата и отзвука на дейността й в медиите той и останалите членове да успеят да си намерят работа.

 „Участвам в театралната трупа на бездомните от една година, когато започна и престоят ми в приюта на общината в Атина. Понеже съм човек, който иска да се занимава с различни неща от самото начало попитах дали тук се провеждат някакви дейности. Случи се тогава да срещна един човек, който живееше тук и ми каза, че в приюта има театрална трупа”, разказа пред GRReporter, член на трупата и участник в представлението.

Тъй като и в миналото се е занимавал с театър и музиката, репетициите не са нещо ново за него. „В продължение на седем години работих във военно поделение на остров Кос. По онова време дори участвах като статист във филма на Никос Перакис  „Сирени в Егея”. Същевременно работех в едно радио и участвах в музикална група. Мога да кажа, че до момента правя всички неща, които правех и преди да започнат трудностите. Чувствам се много щастлив за това”.

За Димитрис трупата не е само начин да се докосва до изкуството, но и средство за засилване на връзката между нейните членове. „Всичко, което правим е продукт на общо решение. От избора на творбите до всяка подробност. Това ни помага да бъдем обединени помежду си, учи ни да действаме като екип с уважение към мнението на другия”.

В края на представлението Димитрис, другият член на трупата Ламброс Мустакис и актьорът Андонис Кафедзопулос получиха топлите аплодисменти на публиката.

 „Както хубавите, така и лошите неща в живота ни се случват случайно. Срещнах се с момчетата в един парк, където четяха своите текстове. Аз минавах от там с колелото си и исках да питам за едно място, което търсех. Поговорихме за малко. Казаха ми, че ще представят нещо в градината на концертната зала „Мегаро мусикис”. Отидох, видях представлението и в разговор след него решихме да направим нещо заедно”.

Днешното бе първата, но не и последна съвместна изява на актьора с театралната трупа на приюта за бездомни в Атина. Той каза, че се води от желанието си да защити достойнството на хората, които се намират в тежко положение, независимо дали то е дошло в резултат на техни действия или понеже животът им се е стекъл по този начин. „Храната и парите са неща, които можем да съберем. Най-важното е защитим достойнството на хората”, допълни Кафедзопулос. 

Категории: Общество бездомни приют Центъра за прием и солидарност към бездомните Атина театрална трупа представления Андонис Кафедзопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus