Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бакшишът по света и в Гърция

16 Ноември 2014 / 20:11:40  GRReporter
1001 прочитания

Макар че кризата не ни позволява да сме толкова щедри, колкото ни се иска при даването на бакшиш, повечето спазват правилото. Преди обаче клиентите да решат да възнаградят-или не- един сервитьор, те обмислят различни фактори.

Някои са по-пестеливи, други имат по-„отворени” ръце, когато дойде време за сметката в ресторанти, кафенета и др. В немалко случаи, когато сметката надвишава 100 евро, клиентите оставя малък или никакъв бакшиш, а за много по-малки сметки бакшишът е по-висок от очакваното. Голяма роля играе-освен, разбира се финансовото състояние и манталитета на всеки клиент- качеството на обслужването, което е получил  от сервитьорите.

Що се отнася до бакшишите в света, в САЩ и Канада клиентите са по-щедри, а в Европа французите например принадлежат към категорията клиенти, които сервитьорите  не споменават с добри думи. Германците и британците са в златната среда. В Гърция бакшишът намаля драматично заради кризата, като спадът достига до 30%.

Ето няколко неща, които трябва да обмислим, когато дойде време за бакшиш.

Колко трябва да е бакшишът?
Според общото правило, при ресторантите бакшишът се движи между 8%-15% от общата сметка, като 10% е най-обичайната сума. Може би при някое от пътуванията си сте забелязали, че бакшишът е включен в сметката. Това обаче не важи за Гърция. Според проучванията, повечето клиенти пресмятат бакшиша на базата на сметката заедно с данъците. А малък процент признават, че в добрите ресторанти оставят по-голям бакшиш.

Кога не трябва да оставяме бакшиш?
Макар, че при повечето случаи хората оставят бакшиш, той не е даденост все пак и персоналът трябва да се „пребори”, за да го получи. Любезността и гостоприемството интимност, което които излъчва сервитьорът, са много важен фактор за клиентите  ¼ от тях декларират, че ако сервитьорът не е приятелски настроен губи бонуса. Муха ... или косъм в супата или някакъв друг подобен проблем може да доведе до същия резултат. Другите причини, поради които сервитьорите не получават бакшиш, са когато донесат грешна поръчка, когато сервитьорът разсипе нещо върху нас, когато храната се бави, когато не е хубава. В много от тези случаи, повечето хора просто намаляват бакшиша с 5% -10%.

Бакшиш и доставка
Макар че, служителите, които ни доставят храната в къщи, правят повече неща от сервитьорите и обикновено са по-ниско платени, клиентите ги възнаграждават с бакшиш от 50 цента до 1 евро. Хората обикновено не вземат предвид размера на сметката, независимо колко в голяма тя, и само малко клиенти оставят истински бакшиш.

Другата страна
И докато в някои страни бакшишът е включен в сметката, а в други той е доброволен, има и места по света, където той е забранен. Според сайта за пътувания Wego, в САЩ и Канада бакшишът е твърдо установен, в Норвегия, Испания и Великобритания зависи от клиента, а в Аржентина, Япония и Йемен бакшишът може да бъде сметнат от обида до незаконен акт. Според проучването на сайта, Гърция е между страните, където бакшишът като цяло той не е предвиден, но клиентите го оставят ако останат доволни. В същата категория са и страни като Австралия, Китай, Финландия, Италия, Дания.

 

Категории: бакшиш процент обслужване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus