Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинското летище остана без метро

08 Януари 2013 / 15:01:21  Виктория Миндова
1351 прочитания

Метрото, което свързва атинското летище “Елефтерос Венизелос” с центъра на гръцката столица е спряно от движение, заради блокада на синдикалисти. Композициите, които обслужват линията Атинско летище-Дукисис Плакендиас са прехвърлени да обслужват по-натоварени линии, докато стачните действия на работниците в метрото се преустановят.

Представители на Съюза на служителите в атинското метро нахлуха в сградата на депо Сеполя. Оттам тръгват влаковите композиции на подземния транспорт, но в понеделник синдикалистите блокираха дейността му като част от активните им стачни действия срещу приватизацията на транспортната компания, която ги управлява. Те са против срещу приватизацията и намаляването на заплатите. Казват, че са готови не само да окупират офиси, но и да замразят движението на целия подземен градски транспорт в столицата, докато не получат уверения, че правителството няма да причисли възнагражденията им към щатната таблица на заплатите, която важи за публичната администрация.

“Настояваме да изпратят прокурор, който да назначи проверка, за да се уверят всички, че компанията е печеливша”, настоя пред GRReporter председателят на синдикалното движение на заетите с метрото Андонис Стаматопулос и допълва: “Няма как с един милион пътници всекидневно компанията да работи на загуба”. Синдикалистите настояват, че фирмите за градски транспорт не са пред фалит. Според тях това е начин държавното управление да създаде впечатление, че частния сектор ще е по-добър стопанин от публичния.

“Няма да позволим да се разпродава компанията, нито да ни режат от възнагражденията. Сега заплатата ми стигна 1100 евро. Ако ни въведат в щатната таблица или ни орежат 20%-30%, то тя ще стигне чисто около 700 евро. За тези пари никой не може да се трепе да работи под земята, да даваме нощни смени и да работим допълнително”, обяснява мотивацията си за блокадата на депото синдикалният лидер. От съюза са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени ще пристъпят към активни стачни действия и ще блокират метрото.

Поради блокадата на депото в Сеполя, линията “Агиос Андониос-Агиос Димитриос” се обслужва само от осем влака, вместо петнадесет, както предвижда нормалното разписание. За линията “Егалио-Дукисис Плакендиас” , която е по-дълга и по-натоварена от първата, от петнадесет влака се движат 12. Закъсненията са осезаеми и много хора негодуват от поредния проблем с транспорта в гръцката столица.

“Времената, в които живеем са трудни и на никой не му харесват. Тези хора стачкуват, за да задържат по-високите си заплати в период, когато трябва да се благодарят, че имат работа”, казва 38-годишната Мария, която работи на половин работен ден като учителка по английски в северните предградия на Атина.

Други приемат действията на синдикалистите като нормален израз на протест на работещите, които си отстояват правата. “Не може да експлоатират хората до край и да очакват, че няма да реагират. Не ми харесва, че пак ще имаме проблеми с транспорта, но ги разбирам. Ако искат отново да ти намалят заплатата, а парите не ти стигат да си платиш тока, водата и храната на масата, да не говорим за данъците е абсолютно нормално да се вдигнеш на протест”, казва госпожа Адигони, която е в предпенсионна възраст в четиричленно семейство с двама безработни.

Засега не се знае колко ще продължи блокадата на депото в Сеполя, но от Съюза на служителите в атинското метро казват, че няма да се двоумят да блокират напълно движението на подземния траспорт. Водачите на влакове в метрото имат отделен профсъюз, който засега се разграничава от позицията на останалите служители в подземния транспорт. Въпреки това, представители на ватманите казват пред GRReporter, че ново намаление на заплатите не е изключено да стане причина за масови стачни действия.

Категории: Общество стачки блокади Гърция криза градски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus