Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Атинският център осъмна разрушен и опожарен

13 Февруари 2012 / 13:02:37  Виктория Миндова
1765 прочитания

 

По атинските улици отново се носи дъха на сълзотворен газ, а тротоарите са посипани със счупени стъкла. Очите на минувачите в центъра на гръцката столица са зачервени, въздухът щипе и задушава гърлата. Под краката скърцат разтрошените на ситни стъкалца витрини. Опожарените сгради надминават 45, но общината все още няма точна оценка за разрушенията. Сблъсъците между полицията и членовете на анархистичните движения в Гърция оставиха зад себе си отново руини, но не с вдъхновението на античната архитектура, а напоени с гнева на гърци, които се обявяват против системата като цяло.

Магазини, банкови клонове и заведения за бързо хранене са пострадали най-много от разигралата се снощи градска война. Историческото кино Атикон на улица Стадиу също не е било пощадено. Пожарни коли са паркирани на най-централните улици на столицата и потушават остатъците от пожарите от предишната нощ. Движението по централните улици на града е затруднено заради счупените светофари на ключови кръстовища и поради паркираните пожарни коли на главни пътни артерии. Бригади на отдел “Чистота”  събират остатъците от погромите. Собственици на малки магазини чистят стъклата по тротоарите и чакат представители на реда и общината да дойдат, за да опишат щетите.

“Защо рушат домовете ни”, плачеше възрастна жена на улица Христу Лада. Освен жилищните сгради, там се намират туристическото бюро Travel Plan и част от офисите на вестник Та Неа. Граждани и гости на реда спират пред опожарените фасади и наблюдават как пожарникарите гасят послeдните димящи остатъци от търговските обекти. Магазинът за електроника и домакински уреди “Коцоволос” на улица Стадиу е бил разбит, както много други магазини и е била задигната лесно преносима стока. Същото се е случило в магазина за спортни обувки FootLokers на търговската улица “Ерму”. Опожарени са клонове на Юробанк, Емборики, Алфа банк, Марфин банк. Магазинът за мебели Коста Бода до кино Атикон също е изгорял до основи. Кафетерията от веригата Старбъкс в същия район също е била опожарена, както и магазинът за бельо Galzendonia.

В сравнение с разрушенията по централните улици, площад Синтагма е сравнително запазен. Централното стълбище на хотел “Кинг Джордж” е разбито и мраморните плочи, които ги покриват са изкъртени. Хотелът “Мегали Вретания” в непосредствена близост до “Кинг Джордж” няма никакви вреди. Защо едни търговски обекти биват вандализирани, а други остават непокътнати все още не е ясно.

Вижте фоторепортажа на GRReporter от атинските улици след погрома тук.

Категории: ОбществоАктуално разрушения Атина пожари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus