Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Астипалея – Островът на пеперудата

19 Юли 2014 / 16:07:20  GRReporter
1336 прочитания

Остров Астипалея – местните го наричат «Острова на пеперудата» заради особената му форма, а може да бъде наречен и „Острова, обичан от ветровете“, защото морето по плажовете му е спокойно, без да се влие от северните ветрове.

Недокоснат от времето, и главно дистанциран от комерсиалното измерение на туристическото развитие, островът успява все още да предложи това, което други острови са изгубили завинаги – едно истинско бягство от забързаното ежедневие.

Между Додеканезите и Кикладите

Намирате се на най-западния остров на Додеканезите, а пред вас се разкриват картини, характерни за кикладския пейзаж? Няма защо да се чудите – Астипалея флиртува с красотите и на двата архипелага, оформяйки един изключително привлекателен пейзаж.

Първото нещо, което ще видите, пристигайки на острова, е живописният и снежнобял главен град. Само няколко часа са достатъчни, за да ви убедят, че тук главната роля играят контрастите. Венецианската крепост Querini от 15 в. напомня за героичното минало на острова и ви кани да го изследвате.

Добре би било да го посетите надвечер, когато слънцето вече клони към залез, и да се оставите изцяло на вълните на това пътуване в миналото… Характерните снежнобели къщички, почти залепени една за друга, ще ви посрещнат в подножието на крепостта и ще ви разкрият тайните на местната архитектура. При влизането в крепостта, историята и цивилизацията ще предизвикат с общи усилия възхищението ви с изключителните храмове и редки стенописи. Разходката ви тук може да завърши с разглеждането на най-голямата църква на острова „Богородица“, както и с изключителната гледка, която се разкрива от там.

Не оставяйте и късче от острова неизследвано, защото само така ще почувствате уникалността на Астипалея. Островът не е разделен, а просто иска да има всичко и го предлага щедро на гостите си. Принадлежи на Додеканезите, но не отрича любовта си към Кикладите. В него няма фалш, тъкмо обратното – остава автентичен и непроменен. Не робува на модни тенденции, а защитава естетиката и културата. Не отхвърля никого и нищо, и само тези, които не „понасят“ неподправената природна красота, не могат да го разберат. И главното: не обещава, а съвсем спонтанно, още от първия миг по тесните улички, започва да ви посвещава в тайните на бягството от забързаното ежедневие, което ще остане незабравим спомен за вас.

 

 

 

Категории: Астипалея остров венецианска крепост Додеканези Киклади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus