Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Архитектки даряват различна детска площадка

11 Декември 2010 / 16:12:40  Марина Николова
4115 прочитания

От 8,30 ч. сутринта доброволците от организация КМ Образцов квартал, жителите на квартал Метаксургио и техните деца „запретнаха ръкави”, въпреки лошото време и прехвъркващите снежинки и започнаха да боядисват и да подреждат новата и единствена детска площадка в квартала. Циментови цилиндри, в които да се промушват, да се катерят и пързалят децата, малки градинки от кутии с насадени цветя, люлки и ярко оранжеви издържливи маншети, по които да се катерят децата са избрали да поставят двете архитектки от Vois Architects, които дават пространство да се развие фантазията на децата. В много от столичните квартали децата нямат място, където да играят, а в тревата често се крие опасност от захвърлени спринцовки, метални предмети и всякакви боклуци. Инициативата на организацията КМ Образцов квартал цели точно това – да направи детска площадка в един голям квартал, където няма нито една, така че да им даде необходимите условия, за да играят на сигурно място, където на родителите им няма да им се изправя косата всеки път, когато детето се откъсне от погледа им.

Алексия Милона е една от основателките на организацията и заедно с останалите момичета, които са работили по проекта, се намират на детската плояадка, правят снимки и треперят от студ, тъй като температурите са минусови. Въпреки това около петнадесетина деца от квартала тичат наоколо, гонят се и истински се забавляват. Момичетата са донесли сокчета и сандвичи, а в един момент се появява и един от секс символите на гръцкия театър и кино – Константинос Маркулакис. Децата започват да си шушукат „Хей, този не е ли от телевизията. Един известен” и продължават играта си. Алексия казва, че актьорът е дошъл, тъй като е бил поканен от фирмата, която е спонсорирала закупуването на материалите за детската площадка. Ето какво още разказа г-жа Милона:

„КМ Образцов квартал е нестопанска корпорация, чиято цел е да направи приятен за живеене и да предпази района около квартал Метаксургио и Керамикос. Случайно попаднахме на мястото, на което направихме детската площадка и то произтече от нуждата да открием пространство за игра на децата от квартала и като цяло на децата, които живеят в центъра на Атина.

Едно време имаше две площадки в този квартал – една на площада и една на ул. Микинон, но ги разрушиха, махнаха люлките и пързалките. Ние вярваме, че децата имат нужда от детски площадки в Атина, за да дойдат да живеят и семейства, да има зеленина, паркове и като цяло градски площи за отдих.

В този район има много празни площи, тъй като има много археологически находки и има запор върху строежите, които парцели по този начин остават неизползвани. Като „Образцов квартал” искаме да накараме компетентните служби да действат. Мястото, където направихме площадката принадлежи на организацията „Училищни сгради” и е планирано да се построи детска градина. Но понеже много се бави и си казхаме, че докато стане ще направим нещо от този парцел. Преди известно време направихме същото с „временните градини”, които посадихме върху три частни парцела пак в този квартал. Влязахме, почистихме ги и посадихме портокалови дръвчета, касий и други растения. Впоследствие собствениците се свързаха с нас, защото се уплашиха. Но ние нямаме претенции да използваме за постоянно тези площи – нашите инициативи имат временен характер, така че да се загрижат хората и тези парцели да се използват за нещо хубаво, докато започнат строежите.

 

Каквото виждате тук сме го купили с финансирането на една компания за естествена козметика – Keihl’s, които са научили за нас от инициативата с „временните градини” и впоследствие ни се обадиха, за да направим нещо заедно за квартала. И направихме детската площадка. Момичетата от архитектурната фирма измислиха мястото, решиха да използваме тези материали, защото са евтини и издържат на лошо време, дъжд, студ. Средствата ни бяха ограничени, но от друга страна искахме да направим нещо различно от класическата детска площадка, която виждаме из Атина. Вярваме че така децата ще бъдат стимулирани по различен начин, искаме да ги предизвикваме да използват фантазията си и да видят сами какво могат да направят в тази градинка с цветята, с цветовете, с формите. Идеята ни е да разчупиме мъничко стандартните си представи, както децата, така и ние – големите.

Тази детска площадка ще съществува докато не построят детската градина, която ще заема включително и площта, която е вън от оградата. Тук, където направихме площадката според плана за детската градина ще бъде двора на сградата, така че ако от организацията „Училищни сгради” искат да ги запазят – много добре, иначе ние ще си ги вземем, няма да ги хвърляме, ще им намерим място.

Детската площадка ще се заключва с катинар, защото искаме да бъде за децата и да не идват вандали. Ще има код, който ще се натиска и ще го разпространим из жителите на квартала от уста на уста. Това го правим, за да можем доколкото е възможно да предпазим площадката и понеже нямаме пазач, измислихме това решение. Ще видим как ще проработи, защото всички неща, които правим така или иначе са пилотни проекти и в процеса виждаме как се развиват и пригодяваме решения.

В началото тези, които направиха организацията бяха седем жители на квартала. Единият е архитект, друг е адвокат, собственичка на галерия, един бизнесмен и лека-полека за нас научават и други хора и се присъединяват с желание да помогнат и да се включат в инициативите. Ако някой иска да участва, чрез сайта ни може да се осведоми какво е следващото нещо, което ще правим. Малко се забавяме да качим информацията, но със сигурност 3-4 дни преди да се случи нещо, го пишем на сайта. Всичко става на доброволни начала, момичетата, които са тук също са на доброволни начала. Но който желае може да ни се обади по телефона, който е написан в сайта или да ни пусне мейл, имаме и Фейсбук.

 

 

Категории: АктуалноОбщество детска площадка деца люлки архитекти нестопанска организация образцов квартал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus