Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Архиепископ Йероним ще присъства на погребението на патриарх Максим

06 Ноември 2012 / 13:11:18  Виктория Миндова
1831 прочитания

Гръцката православна църква отслужи заупокойна молитва в Атина в памет на патриарх Максим, след като новината за загубата на българския духовник достигна гръцката столица.

GRReporter се свърза с говорителя на Светия Синод на Гръцката Православна Църква отец Тимотеос Антис, който изказа своята подкрепа към братската църква и народ. Той заяви, че се очаква гръцкия архиепископ Йероним да посети София за погребението на патриарх Максим.

“Искаме да изкажем любовта си и подкрепата към българската църква”. Патриарх Максим е много почитан в гръцките православни среди и отец Тимотеос го определи като голям духовен водач. “Беше благ и добър човек и истински духовен водач. Ние всички подкрепяме Българската православна църква в този тежък момент”.

До средата на деня единствено Катимерини от големите гръцки медии отрази печалното за Българската Православна Църква  събитие. Статията бе озаглавена "Покойният патриарх на Българската Православна Църква Максим" и в нея се прави описание на житейския и църковния път на българския духовник. Гръцката медия обръща специално внимание периода, в който бе направен опит да се оспори легитимността на Максим и ръководителите на братските православни църкви са го подпомогнали, за да се преодолее кризата.

Катимерини напомня 1998, когато в София се проведе общоправославния църковен събор. На него Вселенският патриарх Вартоломей, тогавашният архиепископ на Атина и на цяла Гърция Серафим, руският патриарх Алексий и други ръководители на братски църкви са потвърдили легитимния избор на Максим като глава на българската църква, за да спрат нейното разцепление. "Благодарение на последователната солидарност и активна подкрепа на патриаршията и на гръцката православна църква, както и на други църкви накрая се достигна до пълното възстановяване на единството и авторитета на българската църква" се отбелязва в статията.

Категории: Общество патриарх Максим архиепископ Йероним
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus