Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арестуваха още двама терористи

12 Юли 2013 / 12:07:09  GRReporter
807 прочитания

Гръцките антитерористи заловиха в Солун двама души, за които съществуват улики, че са членове на терористичната групировка “Конспирация на огнените ядра”. Двамата 30-годишни младежи бяха доведени в централата на Службата за борба с тероризма в Атина призори, часове след залавянето им.

По време на операцията в Солун спецчастите разчистиха и заключиха анархистката комуна “Надир”, в която е живеел един от заловените. В същото време е бил разследван апартамент в солунския квартал Ставруполи. Според източници от там е бил конфискуван един компютър.

Срещу двамата заловени е заведена досъдебна преписка и не е изключено да дадат показания пред прокурор до края на деня.

Уликите сочат, че двамата младежи са участвали в серия от бомбени нападения. Сред тях са взривяването на автомобила на директорката на затвора в Коридалос Мария Стефи на 7 юни тази година, поставянето на експлозиви в автомобила на служител в затвора в Навплио на 13 юни и изпращането на пакет – бомба до бившия директор на антитерористите Димитрис Хорианопулос преди 10 дни.

Трите нападения, както и подпалването на третия етаж на хотел Шератон в столицата на Индонезия – Джакарта са част от плана “Феникс”. Както сочат представените за тях манифести, в нападенията участват групировките “Конспирация на огнените ядра” и “Неформална анархистка федерация”. Показателен е фактът, че манифестът за поемането на отговорността за залагането на бомба в колата на директорката на затвора в Коридалос е носел заглавието “План Феникс” и подзаглавие “Завръщането на Конспирацията на огнените ядра от пепелта”.

Разследването срещу двамата заловени в Солун, което завърши с тяхното залавяне започнало след изпращането на пакета – бомба с адресант бившия директор на Службата за борба с тероризма. Проверката е показала, че пликът, който се подпали в разпределителния център на пощите в Атина бил изпратен от Солун.

Според източници, на които се позовава вестник Катимерини, антитерористите се намирали по следите на двамата младежи няколко дни преди залавянето им в Солун късно снощи.

Няколко часа по-рано “Неформалната анархистка федерация – FAI” пое отговорността за изпращането на пакета-бомба с манифест, който бе поместен в сайта Indymedia. “В периода, когато бяхте директор на Службата за борба с тероризма бе проведена операция срещу революционната организация К.О.Я.”, пишат в текста редакторите на манифеста, като визират разследванията и първите арести на членове на “Конспирацията на огнените ядра” през септември 2009.

Освен това те отправят заплахи срещу останалите антитерористи, за които пишат, че се “намират на челните места в списъка на FAI”. Гръцкият “филиал” на “Неформалната анархистка федерация” е сателитна групировка на “Конспирацията на огнените ядра”. Авторите на манифеста посветиха опита за покушение срещу бившия шеф на антитерористите на членовете на групировката, които се намират в затвора, както и на “всички активни анархисти в затвора”. Заглавието на манифеста е “План Феникс – четвърти акт”.

Отговорността за третото им действие – нападението в хотела в Джакарта бе поета от “Групата на разгневените”, а манифестът беше подписан и от FAI.

Ден по-рано съдебният съвет нареди да бъде освободен анархистът Костас Сакас, който се намираше в предварителния арест с обвинението, че е член на “Конспирацията на огнените ядра”. Съдиите определиха като гаранция сумата от 30 000 евро.

Сакас бе заловен през декември 2010 пред оръжеен склад на групировката в атинското предградие Неа Смирни. Той отрича, че членува в нея и аргументира присъствието си там с принадлежността си към анархисткото пространство.

Два месеца преди края на законния срок от 18 месеца за първия му предварителен арест, когато процесът срещу него беше вече започнал, срещу Костас Сакас бе отправено ново обвинение за участие в нападения на групировката и му бе наложена отново мярката за предварителен арест. Според закона той не може да надвишава срока от 12 месеца, когато се прилага повторно. Второто дело срещу Сакас започна преди няколко месеца и все още се намира в предварителен стадий. В началото на юни съдебният съвет удължи срока на предварителния му арест в нарушение на законодателството.

На 4 юни арестантът започна гладна стачка. До днес той продължава да се намира в болницата, тъй като състоянието му е критично след загубата на 16 килограма. Лекуващите го лекари казват, че вече наблюдават значително намаляване на спастичността на мускулите, отслабване на функциите на органите и риск от прекъсване на тяхната дейност, енцефалопатия, слепота и вътрешни кръвоизливи.

Категории: Криминална хроника тероризъм арести Конспирация на огнените ядра FAI Костас Сакас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus