Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изпратиха пакет-бомба на бившия шеф на антитерористите

03 Юли 2013 / 12:07:36  GRReporter
778 прочитания

Пакет с експлозиви бе открит сред писмата и колетите в центъра за разпределяне на Гръцките пощи в Крионери до Атина. Взривоопасната пратка паднала от купа и се самозапалила в 03:30, когато служителите пренасяли събраните през деня пакети.

На място веднага пристигнали членове на Отряда за обезвреждане на експлозиви и неутрализирали взривния механизъм. От инцидента няма жертви или ранени.

Пликът се намирал в папка, което напомня на методите на групировката FAI.

Преди около три години конкретната групировка бе изпратила пакети с експлозиви, адресирани до бившия директор на затвора в Коридалос и до тогавашния министър на правосъдието. Така те искаха да изразят солидарността си към заловените членове на на гръцката групировка “Конспирация на огнените ядра”.

В официалното съобщение на Службата за борба с тероризма се посочва, че пакетът е бил изпратен от Солун. Получателят бил пенсиониран вече висш офицер от полицията, а като подател се посочвал негов роднина.

“В плика бе поставена папка, а в нея експлозив с неизвестен засега състав. Външният плик е жълт на цвят с размер А3, а папката е кафява с размери 32х24х8 см. със затваряне тип “велкро”. Данните на подателя и получателя са поставени на външната част на плика върху етикети, принтирани на компютър”.

От службата призовават служителите в пощите да бъдат особено внимателни ако получат подобна пратка и да уведомят властите незабавно.

Според статия във вестник То вима получателят на плика е бил бившият директор на Службата за борба с тероризма, който бе открил явката на “Конспирацията на огнените ядра” в атинското предградие Халандри през септември 2009 и беше свидетел по делото срещу нейните членове. От конкретното разследване властите успяха да установят данните на поне десет от участниците в групировката.

В същата статия се посочва, че за подател на плика било посочено името на брата на офицера, който е също полицай. Но той не живее в Солун, а в северно атинско предградие, а домът му се намира съвсем близо до жилището на брат му. Впечатление прави посоченият адрес на получателя в квартал Като Патисия, където бившият директор на антитерористите е живеел преди десет години.

Офицери от полицията описват случая като опит за възраждане на групировката “Конспирация на огнените ядра” с помощта на международната мрежа на въоръжени групи FAI. Те се опасяват, че ще последват въоръжени нападения и втора вълна от пакети-бомби, които вероятно ще продължат да изпращат.

От полицията предполагат, че отговорността за изпращането на плика ще бъде поета от незаловени членове на “Конспирацията на огнените ядра” или италианската групировка “Неформална анархистка федерация” (FAI).

В същото време разследват вероятността изпращането на плика да е било свързано с продължителното оставане в предварителния арест на Костас Сакас, който е обвинен за участие в “Конспирацията на огнениете ядра”. Той провежда гладна стачка с изкането да бъде освобеден, тъй като се намира в затвора, без да е имало съдебен процес срещу него.

Само преди няколко дни една нова групировка пое отговорността за нападението с автомати Калашников срещу централата на Нова демокрация на 14 януари тази година. В манифеста си, който публикува в интернет организацията “Група на народни борци” твърди, че първоначалната й цел е била да използва противотанкова ракета тип RPG. Това обаче не било възможно и затова използвали калашници за нападението.

Във връзка с доста късната поява на манифеста, от групировката твърдят, че целта им е била засилването на приема и връзката на други “борещи се с всички онези социални групи, които се намират в мерника на строгостта на правителството”. В дългия текст те също анализират икономическата и социалната ситуация в Гърция и света, пишат за Златна зора и критикуват Левицата.

Категории: Криминална хроника пакет-бомба Служба за борба с тероризма Конспирация на огнените ядра FAI
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus