Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андрос – островът-бижу

24 Август 2013 / 15:08:01  GRReporter
3644 прочитания

Кикладските острови са известни с липсата на зеленина и са превърнали това от недостатък в предимство. Съществува схващането, че колкото по-далече от Атина – толкова по-добре. Така, за най-добри туристически дестинации се смятат Миконос, Парос и Санторини, или алтернативните Икария и Куфонисия. Тези два стереотипа са опровергани от Андрос, който е най-зеленият егейски остров, пълен е с водопади и зеленина, ждрела и равнини, пълни с растителност. А най-доброто- само на 2 часа от Атина е, и е идеално място да избягате през уикенда.

Плажовете

Плажовете на Андрос са изключителни, някои от тях са между най-добрите в Егейско море. Островът е голям и е добре да имате превозно средство, за да опознаете различните му райони. Освен пристанището на Гаврио, където има стаи под наем, добре е да отидете и в Ано Фаврио, Агиос Петрос и други места. Близо до пристанището е плажът Фелос, който е относително защитен от ветрове, има пясък, доста дървета за сянка и всичко, от което имате нужда за първата баня.

Най-добрите плажове обаче са на север и са трудно достъпни заради неасфалтирания път, който ги свързва, но си заслужава да поплувате там. Това са Пиргос, Влихада и Каминаки. Пиргос е известен с венецианската кула на Макротандалос в североизточния край на плажа.

Един от най-добрите плажове е още по-на север – Зоркос.  Там трябва да отидете ако търсите нещо уединено и спокойно, ще чувате само  вълните и вятъра, а тюркоазените води ще ви карат да се чувствате като на някой карибски залив. Има и скали, които образуват много пещери. На юг са красивите плажове като Витали и Вори, а по същия път, там, където островът образува един „нос” ще намерите известния плаж Ахла. По пътя от Гаврио към Баци ще видите още два плажа, които имат и бийч барове- Хриси Амос и Агиос Петрос.

На източната част на острова се намира селището Хора, с известните плажове Нимпорио и Парапорти. Нимпорио е близо до селището, там ще срещнете много яхти. До Парапорти можете да стигнете пеша от Хора, там духат много ветрове и е за опитни плувци. На юг се намира плажът Тис гриас то пидима (Скокът на старицата)- малък плаж, но от най-популярните заради интересния пейзаж. Там можете да отидете с корабче от залива Кортиос, или с кола.

Най-известният плаж на острова е Баци, известен от филма „Момичета на слънце”. Организираният плаж е пълен постоянно, с ресторанти, кафенета и бийч барове.Близо до него са и плажовете Анеруса и Агия Марина.

Хора

Андрос е голям остров и ще са необходими дни, за да го опознаете. Големите центрове са два- Хора на изток и Баци на запад.

Хора не прилича много на кикладска столица. Въпреки уличките, покрити с плочи и класическите къщи със сини прозорци, има една особена венецианска аура. Корабовладелското минало си личи от неокласическите къщи със зелени дворове, ккато и от къщите на капитаните. Има и много музеи.

Ще видите и библиотеката на Теофилос Каирис, Гимназията, носещата името на поета Андреас Ембирикос, по произход от острова, както и храма Успение Богородично,. Има и безчет ресторанти, кафенета, както и много заведения с вкусни местни блюда.

Баци

Баци е голям туристически център, но е далеч от съответните центрове на Миконос и Парос например. Това е едно амфитеатрално разположено  традиционно село, което е много красиво, като от снимка. Вечер се превръща в сърцето на нощния живот.

Корти

Южният център на острова е в района на Корти, в една  долина с впечатляващо ждрело и течащи води. Там господства Крепостта Фанероменис, старо средновековно укрепление, с красива гледка към Егейско море. В Корти има много пясъчни плажове в малки и големи заливи. Има вятърни мелници и воденици, манастири, мостове, красиви къщи и зелени градини.

Специалитетите на острова

Най-известното местно блюдо се нарича фруталия, прилича на омлет с наденички. Но е много различен от традиционния омлет, защото съдържа и картофи, и е много по- засищащ от всеки омлет. За най-автентичен се смята омлетът в Хора.

Освен храната, в Хора ще намерите и изключителни сладкиши. Най-известни са онези с бадеми, които ще намерите в Ласкари, сладкарница основана през 1906, но трябва да опитате и пастичките и калцуния. Много добър сладолед ще намерите в Ермис,  а домашни сладка- в Родозахари.

В Баци ви предлагаме да хапнете в ресторантите „Таласа”, „Стаматис” и „Якумис”,  в Гаврио- в „Sails” и „Янулис”, а в Ано Гаврио – в „Косси”, може би най-добрата таверна на острова.

Как да стигнете до там

Андрос е на около 2 часа от пристанището Рафина. През септември е още по-добре, така че планирайте си кратко пътешествие през някой уикенд и ще прекарате толкова добре, като че ли сте били там цяла седмица.

 

Категории: Андрос Кикладски острови Хора Баци плажове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus