Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алкохолът е най-честият причинител на рака на гърдата

03 Януари 2013 / 19:01:43  Виктория Миндова
1662 прочитания

Алкохолът е един от най-сериозните причинители на рака на гърдата при жените, обясни за GRReporter Деспина Кацохи, която е специалист-онколог в един от най-големите лечебни центрове в Атина – Игиа (Υγεία). В Гърция 1500 жени всяка година се оказват с рак на гърдата. Болестта е лечима, ако се открие на време. Опасността от заболяването нараства с възрастта. Статистиката сочи, че една на всеки 25 жени на възраст между 40 и 59-годишна възраст е заплашена от рак на гърдата.

Специалистите препоръчват след 20-годишна възраст момичетата да правят сами изследване на гърдите си всеки месец и мастография на всеки три години. След 40-тата година жените трябва да си правят всяка година мастография. Жените, които пият повече от една чаша вино или една малка доза концентрат, или повече от една бира на ден са заплашени в по-голяма степен от рак на гърдата, отколкото въздържателките. По-здравословното хранене и разтоварването на стреса с физическо натоварване също е вид превенция срещу тази болест, както и срещу много други.

Лечението на рака на гърдата е успешно в 98% от случаите, ако се проведе в първите два стадия на този тип заболяване. Затова превенцията е от изключително голямо значение, за да се предотврати леталния изход. При жените над 60 години опасността се увеличава и една на всеки 15 жени е пряко застрашена.

Деспина Кацохи специализира в областта на лъчевата терапия и е инициирала създаването на специално приложение за информация и превенция на рака на гърдата за смарт телефони. То се казва Mastos и засега е достъпен за собствениците на iPhone и iPad, но в скоро време ще може да се сваля свободно на всички видове смарт телефони.

“В лъчевата терапия работим с техника от последно поколение. Новите технологии при нас са важна част от работата ни. В момента провеждаме една много широка информационно кампания за превенция. Когато се огледаш около себе си почти всяка жена вече използва смарт телефон. Приложението Mastos е още един начин от познатите да напомним на жените, че трябва да се погрижат за себе си преди да стане късно”, обясни специалистката. То съдържа не само основна информация за рака на гърдата и статистика свързана с него, но и образователно видео как да провеждаме сами преглед вкъщи, както и календар, който да напомня на жените за редовните профилактични прегледи.

Освен лекар, Кациохи е инициатор на доброволческата асоциация AKOS-life. Тя събира в себе си не само лекари, но специалисти от различни области, както и хора преборили се с рака. Те са обединени в общата си цел да разпространяват и обучават хората във създаването на навици за поддържане на профилактиката, така че да се установява на време евентуален проблем.

“Позитивните примери на хора преборили се с болестта е много важен в усилията ни да премахнем предубежденията в обществото спрямо заболявания като рака”. Предубежденията, за които говори лекарката са свързани до голяма степен с факта, че ракът се свързва пряко с летален изход от заболяването, което всъщност може да се избегне с профилактични прегледи. Не очакваме жените сами да си слагат диагноза, казва тя, но когато познаваме тялото си и наблюдаваме изменения е много по-лесно да хванем нещо в развитие и да го спрем или премахнем.

Доброволческата работа в асоциацията AKOS има своите терапевтични свойства и върху лекарите. “Във всекидневната си работа се занимаваме с хора в трудно положение. Когато се излекуват, рядко ги виждаме. В инициативите свързани с популяризирането на профилактиката, винаги на преден план излизат хората преодолели тази тежка болест. Това не само е социално-полезна дейност, но ми действа и като психологически стимул и награда. Дава сили на нас като лекари да продължаваме да търсим нови начини за борба”.

Асоциацията участва в организацията на представлението Tango Greco на 18 февруари в театър Багминтон в Атина, което има за мото “Хармонията – обичаме и се грижим за тялото си”. Преди представлението ще има представяне свързано с профилактиката на рака на гърдата. Музиката, танца и атмосферата на гръцкото танго имат пряка връзка с желанието да заобичаме тялото си, казва лекарката. Затова подкрепяната от нея асоциация приветства съчетанието на културни събития с акциите за популяризиране на профилактиката.  "Хората много по-лесно възприемат информацията, ако е свързана с някакво приятно културно събитие, отколкото да слушат просто една суха реч".

Кацохи казва, че с разпространяването на превенционните практики се наблюдава спад в леталните изходи при заболяването свързано с рака на гърдата. Тютюнопушенето при нежния пол е предизвикало увеличаване на рака на белите дробове в последните години. “Много е важно да се грижим за тялото си и да го обичаме. Да го познаваме и да имаме културата да провеждаме редовни прегледи. Да не злоупотребяваме с него и да го пазим”, настоява специалистката.

Категории: ЗдравеНаследници на Хипократ рак на гърдата превенция профилактика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus