Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Активираха се съседни на Кефалония земетръсни огнища

31 Януари 2014 / 11:01:56  GRReporter
1170 прочитания

Силният трус с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер миналата неделя е активирал група от епицентрове в морската площ на северозапад от острова.Сеизмолозите следят явлението и твърдят, че след земетръсната последователност е напълно нормална.

Пет дни след голямото земетресение вторичните трусове в Кефалония не спират. От 26 януари до днес са били регистрирани 362 труса, като всички са били в една и съща област на действие. Според директора на отдел „Изследвания” в Геодинамичния институт в Атина обаче трусът е активирал и съседни разломи. „Активираха се група епицентрове в морското пространство около Миртос и Асос. От неделя до днес в конкретния регион регистрирахме 109 земетресения. Добрата новина е, че след земетръсната активност е нормална и досега не сме констатирали наличие на пред земетръсно поведение. Продължаваме да следим явлението 24 часа в денонощието”, твърди Атанасиос Ганас, цитиран от гръцкия всекидневник „Катимерини”.

В същото време животът в Кефалония започва да се връща към нормалния си ритъм. Проверките за статичността на къщите продължават. По думите на главния секретар, отговорен за държавните проекти Стратос Симопулос, инженерните екипи са проверили над 1 000 къщи, като половината от тях са били определени като неподходящи за обитаване. „Един от проблемите, с които се сблъскахме е, че много от жителите поискаха да проверим къщите им с надеждата, че биха могли да получат еднократната финансова помощ. В рамките на два дни бяха подадени 600 нови искания за проверка”.

Самите проверки не винаги протичат без проблеми. В четвъртък например сред инженерите е имало разногласия относно статичността на болницата на острова.

„Инженерите от служба „Инфраструктурни обекти”  ни казаха да я затворим, за да се направи ремонт. Но инженерите от служба „Възстановяване на щети на засегнати от земетресение” казаха, че болницата не е засегната сериозно”, разказа кметът на Кефалония Александрос Парисис.

От своя страна жителите на острова започнаха да се връщат в къщите си. „В момента на кораба останаха по-малко от 1 000 души. Започнаха да си отиват, след като видяха, че през изминалите дни нямаше силни трусове”, заяви още кметът. По думите му едва 20 на сто от хората, които нощуват на корабите имат проблеми с къщите си.

„Повечето от тях просто се страхуват. В Кефалония сме свикнали да живеем със земетресенията. Къщите ни са стабилни и защитени от силни трусове. Ако това земетресение се беше случило на друго място щяхме да имаме и жертви”. 

Същевременно сеизмолозите твърдят, че малките трусове, които бяха регистрирани през последните дни в западната част на Коринтския залив не са свързани по никакъв начин с голямото земетресение в Кефалония.

Последният от трусовете с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер и фокусна дълбочина от пет километра бе регистриран в 02:00 тази сутрин. 

Категории: Общество Кефалония земетресение земетръсни огнища къщи статичност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus