Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако изгорим на слънце

13 Юли 2014 / 16:07:52  GRReporter
1504 прочитания

Слънчевото изгаряне не е нещо, което лесно може да бъде пренебрегнато, макар че много хора подценяват сериозността му. Поради това можем да се отървем само с обелване на кожата, но може и да стане нещо много по-сериозно, изискващо лекарска помощ. Трябва още да знаем, че щетите, предизвикани на кожата, са необратими, и увеличават риска от появата на меланома, крайно опасен вид рак.

Макар, че най-доброто лечение е превенцията, някои пъти въпреки старанието ни да прекарваме повече време на сянка, някои части от тялото могат да изгорят.

Няма пряко лечение от слънчево изгаряне, тъй като кожата изисква време, за да се възстанови. Но има мерки, които да облекчат болката и паренето.

Аспирин
Изгарянето е вид възпаление, затова аспиринът ще помогне, стига да го вземете възможно най-скоро, преди възпалението да се развие. С аспирина ще предотвратите подуването и ще облекчите болката, дори и временно.

Кортизонови кремове
Кортизоновите кремове ако се използват в рамките на 6 часа от изгарянето, могат да предложат голямо облекчение от болката и паренето. Имайте предвид обаче, че тези кремове трябва да се използват винаги според указанията на лекар, а не произволно.

Гел от алое
В повечето случаи на изгаряния най-доброто предлагано лечение е гел от прясно алое. Алоето има способността да охлажда кожата и да облекчава от болката. Внимавайте обаче  и избягвайте продукти с алое, които съдържат местни анестетици като бензокаин или лидокаин, защото е възможно да предизвикат алергични реакции на кожата.

Избягвайте допълнителното излагане на слънце
Това не се нуждае от обяснение- да не излагате изгорената кожа на слънце. Трябва обаче да знаете, че не трябва да го правите за доста повече време, отколкото си мислите, за да успее кожата ви да се възстанови. При изгаряне външният слой на кожата се бели за около седмица, и е необходимо още толкова време, за да се възстанови от щетата Най-общо казано, необходими са 3 седмици, а ако изгарянето е сериозно- и още повече.

Охлаждащ крем от краставица

Краставиците са богати на естествени елементи, които имат антиоксидантни и аналгетични свойства и предлагат облекчаване от изгаряне. След като обелите краставицата, нарежете я на парчета и ги пасирайте. Намажете кожата и ще облекчите болката, а и възпалението ще намалее. Погрижете се сместа да е охладена, защото така се помага на по-бързото възстановяване на клетките на кожата.

Сложете лед
По същия начин облекчават и студените компреси. Студените компреси свиват капилярите, които са разширени от изгореното, и от това разширяване се получават  болката и възпалението, което чувствате. Колкото повече кръвоносните съдове се свиват, толкова по-малка ще бъде болката.
Избягвайте обаче внезапната промяна на температура и използвайте кърпа между ледените блокчета и раната и постепенно охлаждайте мястото.

Стойте далече от горещата вода
Очевидно е, че е добре да избягвате горещата вода, защото дразни изгарянето. Съдовете се разширяват и възпалението се засилва, а от там и болката. Почти докато се излекува изцяло изгарянето, мийте се само със студена вода.

Хидратирайте кожата си
Хидратирането на кожата трябва да е ежедневно, след хладен душ. Най-добрият момент за максимално хидратиране на кожата е да сложете крем върху изгарянето 3 минути след като сте се изсушили след баня. Хидратирането ще помогне на кожата ви, но беленето ще продължи поне седмица, колкото и добре да се грижите за засегнатото място.

Избягвайте силните дерматологични продукти
Ако използвате ежедневно продукти против стареене, които съдържат хидроокиси или ретинол, добре е да спрете употребата им докато се излекува кожата ви напълно. Във всеки случай, консултирайте се с дерматолога си, защото изгорената от слънцето кожа е много по-чувствителна от нормалната и ако не внимавате, може да има по-сериозни последствия.

 

Категории: слънчево изгаряне болка възпаление облекчение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus