Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Академията на Платон или непрекъснатото пътуване към познанието

28 Юли 2014 / 17:07:22  Анастасия Балездрова
1070 прочитания

В представите на много деца лятото и училището са две взаимоизключващи се понятия.  Но едва ли някое от тях би отказало да посети лятно училище, където освен теоретичните уроци ще има шанса да посети някои от най-известните археологични паметници в света и да се запознае с древната история, философия и култура на мястото, където са възникнали и, разбира се, да се порадва на жаркото гръцко лято.

За 190 деца от различни страни в Европа и света, както и от отдалечени от Атина региони това вече е факт в рамките на програмата „Академията на Платон – развитие на познанието и иновационните идеи”, която се организира от Атинския университет със сътрудничеството на културната фондация „Александрос С. Онасис” и фондация „Гръцки свят”. 

Подобно на обучаваните в Платоновата академия, която е представлявала духовен център в древна Атина и предопределила тогавашната философска и научна мисъл, така и участниците в програмата участват в едно образователно пътуване от древността до днес. „Уроците се проведоха в няколко тематични кръга: философия и археология, изкуство и култура, литература и технологии. Основната ни задача бе да ги запознаем с всичко стойностно от онова време до днес”, обясни координаторката на програмата от фондация Онасис Наташа Флору.

Освен преподавателите от всяко от  училищата, които са придружавали учениците, те са били обучавани и от местни учители. Езикът, на който са комуникирали е бил английският, а в някои случаи и френският.

Със способи, използващи картината, звука и речта учениците са се запознали с основните принципи на философите преди Сократ, основните идеи на Сократ и Платон, както и някои от основните аспекти на философията на Аристотел.

С гръцката литература учениците се запознават включително посредством директен контакт със съвременни творци, които рецитират свои творби пред тях, като гледат театрални постановки или слушат музикални откъси.

Важна част от програмата, особено за учениците от други държави, е било запознанството им със съвременна Атина и Гърция, с всекидневния живот и мисленето на гърците.  В рамките на програмата учениците са посетили Акропола, Академията на Платон и други древни забележителности в Атина и околностите й като храма на Посейдон в Сунио, древна Олимпия, Епидавър, Микена, Делфи и много музеи.

Координаторката на програмата я определи като напълно успешна. „190-те ученици, които участваха в нея през трите години вече създадоха общности и контактуват помежду си.  Имаше дори деца, които участваха в програмите през 2012 и 2014, които тази година дойдоха в Гърция на почивка със свои разходи и се присъединиха към групата от тази година”, посочи Наташа Флору пред GRReporter.

С тазгодишния курс, който приключи на 27 юли, програмата завърши своя тригодишен цикъл, но от фондация Онасис са категорични в намерението си да я продължат.

Снимки от Платоновата академия в Атина можете да видите в нашия фоторепортаж.

Категории: Общество лятно училище Платонова академия философия ученици познание
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus