Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ахерон, древната река на смъртта, омагьосва с красотите си

15 Септември 2012 / 14:09:24  GRReporter
4488 прочитания

От епохата на Омир река Ахерон е олицетворявана със смъртта, тъй като според древногръцката митология "придружителят на душите" бог Хермес я преплувал, предавайки душите на мъртвите на Харон, за да завършат пътя си в царството на Хадес. Всяка душа, преминала през брода на Харон, трябвало да даде по един обол за превоза, а единственият, който преминал реката без да плати, бил Менип, както пише Лукиан. Долината на Ахерон била мястото, където душите на мъртвите обитавали,  а до езерото Ахерусия било създадено Светилището Некромандио  на Ахерон, където се осъществявало общуването с душите на мъртвите.

Днес реката и областта около нея омагьосват с красотите си и заради традицията и околната среда привличат множество посетители от изворите до устието на реката.

Ахерон е област с особена прелест и извор на важна информация и познания в сектора на екологичното образование.Както ждрелото й и устието, така и по-широката област, са включени в Европейската мрежа на защитените територии Натура 2000.

География

Ахерон се намира в областта Епир и пресича окръзите Янина, Теспротия и Превеза. изворите на реката са много и се намират в планината Томарос в окръг Янина, планините Сулио и Парамития в Теспротия. Важни са и изворите в село Вувупотамос, близо до Глики. Реката се образува основно от два притока, които се обединяват в село Полистафило и създават Ахерон. Устието му (http://bit.ly/Qj4ta) се намира на Йонийско море, в село Амудияв окръг Превеза, където се образува делта. Дължината на реката е  52 километра, а от водите й се напояват около 85000 декара площи.

Популярна туристическа дестинация по цялата си дължина

     Макар че митът описва отрицателно Ахерон, действителността е абсолютно различна, а древната му история създава мистериозен фон около реката. Ахерон е много популярна дестинация за любителите на природата, които искат да съчетаят контакта с природата с различни други дейности, и е изходна точка за екскурзии в Парга, Сивота, Парамития, Светилището и др. В планинската си част реката тече през една долина с името Лака Сули. В нея са възможни пешеходните разходки без технически трудности, а на 100-200 м. от моста на Серзиана, релефът на реката става подчертан и тя навлиза във впечатляващата област на Ждрелото на Ахерон -Харадра. Там скалите надминават 100 м., а широчината на реката може да е по-малка от 2 м. Община Превеза организира всяка година изяви с много посетители на това място, където общата дължина е приблизително 10 км, и са необходими 7-8 часа за преминаването му през лятото. От 2000 г. Харадра може да бъде премината и пеша, по покрита с плочи пътека.

От изворите във Вувупотамос, реката тече през Глики и достига до моста Месопотамос. Там се намира древното светилище, портата към царството на Хадес и древната  Ефира. В последните си километри до устието Ахерон позволява пътувания с лодка през лятото. В делтата на реката от 2010 г. се организира пътуване с кану-каяк. В тази последна част, покрай реката може да се стигне по пешеходен маршрут до Гората на Персефона.

По река Ахерон се организират рафтинг, кану-каяк, даже и езда, може да се премине реката до устието. С подходяща екипировка може да се премине и ждрелото. В областа От Северна Гърция можете да стигнете дотам по Егнатия, а от Южна Гърция-по моста Рио-Андирио и Йонийската магистрала.

Категории: Ахерон Превеза Янина ждрело рафтинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus