Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

93 на сто от изчезналите през 2011 деца са били открити

25 Май 2012 / 18:05:31  Анастасия Балездрова
1489 прочитания

Една синя незабравка, за да не забравяме изчезналите деца, колкото и години да са изминали избраха от организацията „Усмивката на детето”, за да отбележат днешния Международен ден за изчезналите деца.

Пред зала Запио, където се проведе честването на деня бяха паркирани линейки, пожарни коли, мотори, патрулка, лодка на бреговата охрана и дори хеликоптер. Все неща, които се използват по време на акциите за откриването на изчезнали деца.

„При подобен случай не трябва да чакаме да премине нито минута, а да информираме полицията веднага. В случаите на изчезване на деца първите часове след изчезването са от особено значение”, заяви представител на полицията.

„За нас всяко дете, което изчезва и не успяваме да открием е много”, допълни координаторката на Европейската телефонна линия за изчезнали деца 116000 Йоана Лагуминдзи, която представи статистически данни за изчезналите през 2011 деца. Обнадежаващ е фактът, че от общо 120 случаи, 112 деца са били открити, а останлите осем продължават да се издирват. 12 от случаите са били оповестени по медиите, за 4 има поставени афиши на публични места, а за други два е била задействана системата Ambert alert Hellas.

„Миналата година получихме 142 призива за помощ в разследването за откриването на изчезнали деца. В 56 на сто от случаите ставаше дума за изчезнали деца, 31 на сто бяха тийнейджъри, избягали от дома си, а останалите 13 на сто бяха отвличания, които най-често се извършват от един от родителите, а жертвите са много малки на възраст”.

 

Организацията си сътрудничи с много европейски и международни организации със сходна дейност, а от октомври 2011 в Гърция бе създаден Центърът за Югоизтона Европа за изчезналите и жертви на насилие деца. Целта му е подобряването на трансграничното сътрудничество, въвеждането на европейската телефонна линия 116000 в региона и създаването на национални центрове за жертвите.

По време на срещата бе показано видеопослание на специалиста от Интерпол за престъпленията срещу деца и командващ офицер по въпросите за изчесналите хора на белгийската федерална полиция Ален Ремю. Той отправи призив към родителите да говорят с децата си и да ги предупреждават за опасностите, които крие светът около тях.

От „Усмивката на детето” представиха правилника за действие в случай на изчезване на дете, който вече е разпратен до всички полицейски служители в страната. „В него се описват с точност действията, които трябва да се предприемат, защото недостатъчното познание е възможно да постави под опасност дори живота на изчезналите деца”. Представителят на полицията също представи данни за случаите на изчезване на деца, които са разследвали. „Трябва да подчертая, че броят не е съвсем точен, понеже често се случва едно и също дете да избяга няколко пъти от дома, в който е настанено. Според статистиката най-голям е броят на изчезналите деца от гръцки произход, следвани от децата с албански, румънски, български и афганистански произход. Един от по-специфичните проблеми е, че когато биват откривани децата на нелегални имигранти, често семейството им е напуснало Гърция и е трудно да бъде открито.

„Броят на момичетата, които изчезват е двойно по-голям от този на момчетата. Това се обяснява с факта, че те по-често правят връзки с по-големи на възраст мъже, с които и бягат. Но в повечето случаи се завръщат сами след няколко дни”, поясни представителят на полицията.

На срещата говориха представители на всички държавни служби и организации на добоволци, които се мобилизират всеки път, когато се подаде сигнал за изчезване на дете.

Накрая в залата влязоха деца от детската градина на „Усмивката на детето” на име „Градът на лилипутите”. Те хванаха за ръка участниците и ги изведоха навън. Там си поиграха с кучетата на спасителите, а след това изпратиха в небето балони със снимките и имената на децата, които продължават да се намират в неизвестност.

А всички ние, нека запомним: Ако видим някое самотно дете, да не подминем. Да попитаме хората наоколо дали познават него или семейството му. Да го попитаме дали се е загубило и дали има нужда от помощ, но без да питаме прекалено много неща, защото децата са предпазливи и може да го уплашим. Да го успокоим, без да го докосваме. Да информираме полицията и да не напуснем мястото, преди да се убедим, че детето се намира в сигурни ръце. 

Категории: Общество изчезнали деца Усмивката на детето Ambert alert полиция доброволци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus