Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

8 милиарда евро дефицит в Института за социално осигуряване ИКА

11 Септември 2013 / 18:09:08  GRReporter
1155 прочитания

Осигурителните каси в Гърция изпадат във все по-тежко финансово състояние. Приходите им спадат, неизплатените вноски се увеличават, вследствие на което дефицитите, особено в касите за допълнително осигуряване са огромни.

Въпреки че доходите на  пенсионерите бяха орязани няколкократно, гръцката пенсионна система продължава да се намира в окаяно състояние. Осигурителните каси не бяха преструктурирани и това според работещите в тях рано или късно ще доведе до нови орязвания на пенсиите, като единственият гарантиран доход ще е изплащането на минимална пенсия от 360 евро след 1-ви януари 2015.

Синдикалните организации на служителите твърдят, че до края на годината допълнителните пенсии ще бъдат орязани поне с 30 на сто, а основните – с 10 на сто. Първи в списъка се очаква да бъдат касите за допълнително осигуряване на банките, които вече не са в състояние да изплащат отпуснатите в периода преди разразяването на финансовата криза пенсии. Касата за допълнително осигуряване на моряците най-вероятно ще бъде закрита , а останалите фондове също ще трябва да намалят разходите си, за да оцелеят за още няколко години. Подобни ще бъдат промените и в здравното осигуряване, като най-вероятният сценарий е, че много каси ще бъдат погълнати от Националната система за здравеопазване.

Аргументът на синдикалистите за новото орязване на пенсиите е свързан с все повече нарастващия дефицит на най-голямата каса за допълнително осигуряване, увеличаването на неизплатените осигурителни вноски и липсата на персонал. Те твърдят, че прилагането на режима на мобилност на служителите в съчетание с обемното законодателство създават сериозни пречки в обработката на молбите за пенсиониране.

Според синдикалистите възможността за разсрочено изплащане на стари осигурителни вноски от работодателите и работещите на свободна практика не е донесла никакъв резултат, тъй като по-голямата част от тях не са в състояние да изплатят сумите вследствие на финансовата криза. Те заявиха, че 50 на сто от тези две категории не могат да бъдат включени в системата и на практика са без здравно осигуряване. При осигурените в касата на земеделците това важи за почти 55 на сто от осигурените.

Председателят на синдиката на служителите в Института за социално осигуряване ИКА обяви, че от понеделник служителите във всички каси ще започнат петдневни последователни стачки в подкрепа на 600-те си колеги, които излизат в режим на мобилност. Както посочи, неизплатените вноски са достигнали до 65 на сто от общите задължения. Днес това се равнява на 8,051 милиарда евро, докато същата сума през 2010 е била 4,800 милиарда. Дефицитът в приходите на ИКА е достигнал до 8,214 на сто и ситуацията не се е подобрила въпреки че от началото на август някои работодатели са внесли част от задълженията си по силата на възможността за разсрочено плащане. Синдикалистът заяви, че социалното осигуряване в Гърция е пред пълен крах и заяви, че причината за това е липсата на политическа воля за решаването на проблема.

В същото време според изследване на компанията Manpower само 12 на сто от гръцките работодатели възнамеряват да увеличат броя на своите служители през последното тримесечие на тази година. 69 на сто няма да направят никакви промени сред персонала си, а 16 на сто се готвят да направят съкращения.

Резултатите от изследването показват стабилизиране на пазара на работа и са най-оптимистичните от второто тримесечие на 2010 до днес. Най-тежка е ситуацията в Северна Гърция, където очакванията са за  7-процентен спад в назначенията, а най-позитивни – в област Атика, където показателят на заетост се очаква да се покачи с 3 на сто.

Шест от общо 9 изследвани категории на икономическа заетост бележат спад. В туризма той се очаква да спадне с 6 на сто, между 5 и 4 на сто в преработвателната и в индустриите, свързани с електричеството, природния газ и водоснабдяването. Повишение от около 4 на сто се очаква във финансовия сектор, застраховките, недвижимите имоти и предоставянето на услуги към бизнес компании.

Категории: Общество осигурителни каси дефицит пенсии заетост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus