Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

7 на сто от държавните служители с фалшиви дипломи

22 Юли 2014 / 14:07:41  GRReporter
1020 прочитания

Първата проверка на Одиторите на държавната администрация за наличието на фалшиви документи при назначаването на служителите в нея разкри стотици случаи, в които са били представени невалидни дипломи за средно образование.

Според резултатите процентът на фалшивите документи сред 5 000 служители в общини, държавни служби и фирми е 7 на сто – 316 от тях са невалидни. В същото време 266 или 70 на сто от тях са фалшиви дипломи за завършено средно образование. В повечето от случаите те са били използвани за назначения на служители, а в по-малко – за повишението им в йерархията на службата. От своя страна, притежателите им или не са завършили изобщо средно образование, или са фалшифицирали крайния бал с цел да покрият изискванията за назначение.

До момента одиторите са открили 110 фалшиви документи в личните папки на около 1 000 служители на Компанията за градски транспорт в Атина. 80 от тях са фалшиви дипломи.

156 от общо 3 530 членове на закритата вече общинска полиция бяха отстранени и няма да бъдат преместени в друга служба, тъй като са използвали фалшиви удостоверения, за да бъдат назначени. 74 от тях са представили фалшиви дипломи за средно образование.

Третият фрапантен случай е бил разкрит в община до Атина, където 52-ма или 10 на сто от общо 507 служители в общинските фирми са представили фалшиви удостоверения. И в този случай повечето от невалидните документи са били дипломи за средно образование.

След установяването на нарушенията срещу измамниците се очаква да започнат дисциплинарни и наказателни гонения. Ако бъде установено, че са използвали фалшифицираните документи с цел да бъдат назначени, те ще бъдат уволнени.

Според преценки на експерти от държавната администрация броят на уволнените вследствие на използването на фалшиви документи може да надхвърли 2 500 души. Надеждите им са, че те ще бъдат включени в 6 500-те съкращения в държавния сектор, които трябва да бъдат осъществени до края на годината по силата на меморандума за финансова помощ.

В тази връзка ресорният министър Кириакос Мицотакис нареди на одиторите да ускорят работата си по повторната проверка във всички държавни и общински служби, институции и фирми. Те ще трябва да разследват не само редовните служители, но и онези, чиито временни договори бяха автоматично превърнати в постоянни. Министърът поиска и от ръководствата на службите и фирмите да проверят автентичността на документите, които са представили служителите при назначаването си. Той им напомни задължението им да поместват подробна информация за предприетите мерки, както и техните резултати.

В същото време министерството на административната реформа и електронното управление, одиторите на държавната администрация и Върховният орган за избор на персонал провеждат проверка на процедурите по назначението на служители, които първоначално са били взети на работа с временни договори. Очаква се да бъдат проверени над 45 000 папки в целия държавен сектор, като 35 000 от назначенията са били осъществени през 2004 – 2005.

Въпреки че синдикалната организация на общинските служители определи одиторите като „персони нон грати” и прави всичко възможно, за да попречи на провеждането на проверките, законът посочва ясно, че службите са задължени да изпратят списъците с назначените по тази процедура служители до ведомството. В противен случай натоварените с тази задача служители са заплашени с дисциплинарни мерки.

Само в местната администрация броят на назначените на постоянна работа след първоначален временен договор са около 25 000 души. Останалите 10 000, които бяха назначени по същото време са заети в министерства (6 000 души) и държавни фирми (4 000 души).

Конкретните назначения не занимават управляващите за пръв път. Опасенията, че възможността, която бе предоставена с президентски указ през 2004 е довела до масово представяне на фалшиви документи с цел назначение започнаха още през 2010, но до момента не са предприети конкретни мерки. 

Категории: Общество държавни служители фалшиви дипломи одитори на държавната администрация проверка уволнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus