Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

64 милиона евро за пенсии на покойници

17 Септември 2014 / 10:09:39  GRReporter
844 прочитания

Пенсии в размер на 64,4 милиона евро са изплащани на 3 423 починали пенсионери от държавния сектор. Това разкри преброяването на пенсионерите в публичния сектор, извършено от Главна дирекция „Счетоводство“.

Става въпрос за суми, плащани неправомерно за пенсии, както става ясно от данните, разпространени от заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас. Той посочи също така какви действия са предприети от компетентните служби за възстановяването на тази сума. По-конкретно, от тази сума до момента са възстановени 42,2 милиона евро по следните начини:

  • 27,6 милиона евро са изтеглени от сметките на пенсионерите чрез системата за междубанкови операции (ДИАС).
  • 14,6 милиона евро отчасти са върнати чрез квитанция за внасяне от страна на сътитулярите по сметките и отчасти са начислени в съответните данъчни служби на сътитулярите по сметките на починалите пенсионери или техните наследници.
  • За останалите 22,2 милиона евро процедурата по изискването им продължава за наследниците и сътитулярите по сметките чрез данъчните служби по места.

Както посочва Христос Стайкурас, става въпрос за първото цялостно преброяване на пенсионерите в публичния сектор след 1949, когато е било извършено последното такова преброяване. Процедурата е била завършена през октомври 2012, но тогава са останали непреброени 2 798 пенсионери. От тогава до днес са извършвани различни процедури по уточняване на броя на лицата, имащи действително право на пенсия, и по възстановяване на неправомерно изплатените суми. Печалба за хазната от процедурата по преброяване на пенсионерите възлиза на 1,3 милиона евро месечно.

Както бе съобщено, при проверката на случаите с починали пенсионери са били констатирани 358 случаи с неправомерно изплатени суми за над 30 000 евро. Тези случаи вече са изпратени на компетентните органи – полиция и прокуратура, поради следните причини:

  • Необявяване на смърт, което се дължи евентуално на измама, тъй като неправомерно изплатените суми са били изтеглени и не са открити в банковите сметки на починалите.
  • Липса на парите в банковите сметки, а те са били предназначени за плащане на различни режийни разходи, заеми и други задължения, и не е било възможно от тях да се тегли.

За тези 358 случаи в банковите сметки на пенсионерите са били потърсени неправомерно платени пенсии в размер на 26,6 милиона евро.

Според Дирекция „Вътрешни разследвания“ на Гръцка полиция, след разследването, продължило над 12 месеца, вече са констатирани 92 случая със смнение за измами, извършени в периода 1991 – 2012.

Трябва да се отбележи, че е образувана съдебна преписка, състояща се от 1 439 страници, която е изпратена в прокуратурата и в момента тече предварително проучване. В други случаи вече е определена дата за дело.

Характерен е случаят с изплащането на пенсия в Кардица от 2000 до юли 2012 в размер на 167 189 евро, а пенсионерът, имал право на тази пенсия, починал на 10 септември 2000.

За да бъдат избегнати и в бъдеще подобни случаи на измама срещу държавата, министерството на финансите въвежда цялостно преброяване на пенсионерите в публичния сектор на всеки пет години. «Тази инициатива в съчетание с въвеждането на система за навременно съобщаване за промени в гражданското състояние на пенсионерите, ще премахне възможността трети лица да получават за дълъг период от време суми, внесени в банковите сметки на починали пенсионери, вследствие на нарочното необявяване на смъртта им в съответните служби», подчерта Христос Стайкурас.

 

 

Категории: пенсии държавен сектор неправомерно изплащане министерство на финансите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus