Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

60 000 държавни служители напускат, за да спасят пенсиите си

07 Август 2015 / 09:08:57  GRReporter
1533 прочитания

Хиляди държавни служители, които отговарят на условията за пенсиониране по силата на настоящото законодателство, бързат да напуснат работа, пише гръцкият всекидневник Етнос.

Причината е очакваната реформа в пенсионната система, която ще бъде въведена след сключването на третата спасителна програма за Гърция. Промените се очаква да включват спиране на ранното пенсиониране и повишение на пенсионната възраст.

Според Етнос броят на държавните служители, които се очаква да подадат молби за пенсиониране до края на годината, е 60 000 души. Само през месец юли над 5500 служители са подали молби за напускане на работа с тази цел,  въпреки уверенията на ръководството на министерството на заетостта, че новото законодателство няма да засегне служителите, които съответстват на критериите за пенсиониране.

Изданието посочва, че от 2009 до днес броят на държавните служители е намалял с 340 000 души, като повечето от тях са се пенсионирали. Новата вълна от кандидати за пенсия се очаква през септември и това изглежда е в помощ на правителството, понеже ще намали разходите за заплати. От друга страна обаче масовите пенсионирания са истинска бомба за пенсионните фондове, които ще бъдат натоварени с изплащането на хиляди пенсии повече.

В същото време, коментира Етнос, службите се изпразват от персонал, а кредиторите настояват броят на новоназначените за тази година да не надвишава 3000 души. По този начин сектори като образованието и здравеопазването се очаква да изпитват трудности по отношение на персонала.

Категории: Общество държавни служители пенсиониране пенсионна реформа трета спасителна програма министерство на заетостта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus