Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

6 храни, които не бива да пренебрегваме през 2015

10 Януари 2015 / 13:01:08  GRReporter
1428 прочитания

Четете за тях, обещавате си, че от понеделник ще ги включите в диетата си, но още не сте го направили. През новата година обаче тези 6 храни непременно трябва да присъстват в ежедневното ви хранене, особено ако сте си обещали да се храните здравословно.

Спомнете си кога за последен път сте яли сардини, опитали сте зърна от нар или сте добавили червено цвекло към салатата си. Ако е било отдавна, вижте защо трябва да добавите тези, а и други храни, към диетата си.

Къдраво зеле

Освен че е богато на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и имат антиканцерогенно действие, къдравото зеле е важен източник на витамин А, полезен за очите и кожата. Подсилва и имунната система, като предлага витамин С в количество, равно с това на портокала. Освен това има изключително високо съдържание на растителни фибри, които са важни за диетата, защото създават усещане за засищане. Не се бавете и го добавете в салатата си или в сандвича си.

Червено цвекло

Богато е на фолиева киселина, която подобрява състоянието на кръвоносната система и е полезна за нервната система. Фолиевата киселина регулира хомоцистеина – когато нивото му в организма е високо, това обикновено е  свързано с коронарната болест на сърцето или остеопорозата. Освен всичко друго, цвеклото съдържа бетацианин, силен антиоксидант, е и е полезно в борбата срещу Алцхаймер и старческа деменция. За да не намалявате антиоксидантните му свойства, яжте го сурово, като го добавите в салатата си. 

Сардини

Онези, които обичат риба, сигурно често си хапват сардини. Но и останалите трябва да ги прибавят към диетата си.  Те са един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка, а и са полезни за кожата. Сардините са богати на витамин D и калций и подсилват костите. Заради това, че са малки, не съдържат токсини като големите риби. Пригответе ги със зехтин и се възползвайте в най-голяма степен от качествата им.

Нар

Нарът играе главна роля в новогодишните обичаи на много места в Гърция, където го разчупват за късмет. Но освен да го разчупвате, трябва и да го ядете. Той е богат на витамин С, поддържа имунната система силна и има високо съдържание на антиоксиданти. Защитава клетките от свободните радикали, които предизвикват  износване и остаряване на организма. А растителните му фибри помагат на здравето на стомаха, а и на фигурата ви. Добавете го в салатата си, направете го на сок, смесен с портокал, за повече витамин С. Или просто го изяжте.

Киноа

Прилича на зърнено растение, но всъщност е изсушен плод на растението киноа. Когато се употребява редовно, ползата от нея е голяма. Киноата е богата на растителни фибри, съдържа повече протеини от житото, богата е на калий, желязо и омега-3 мастни киселини. Готви се лесно, за около 15-20 минути. Съчетанието на растителни фибри с протеини е много полезно за диетите, защото удължава усещането за ситост и по този начин предотвратява приемането на допълнителни калории.

Кефир

Това е млечен продукт, чиято ферментация се осъществява с помощта на бактерии, дрожди и полизахариди. Лесно се усвоява от организма. Богат е на пробиотици, които подпомагат имунната система и стомаха, както и на калций. Ниската му масленост, както и малкото калории, го правят идеален за диета и едновременно с това е много полезен в борбата срещу хипертонията и атеросклерозата.  Прибавете го към смутито си следващия път.

 

Категории: здравословно хранене къдраво зеле нар сардини кефир киноа червено цвекло
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus