Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

5 красиви градове от Пелопонес

02 Ноември 2014 / 13:11:28  GRReporter
2017 прочитания

Красотите на Пелопонес са разпръснати в крайбрежните и планинските райони, през всички сезони на годината. Но сега ви предлагаме разходка из 5 градове- малки и големи.

Най-големият полуостров на Гърция е популярна дестинация за лятната ваканция. Но и през другите сезони има много посетители- както в големите градове, така и в селата и планините. Тъй като обаче много хора предпочитат да си починат в градска атмосфера, вижте 5 градове в пелопонески цветове.

Патра: всички пътища водят към морето

Патра има главна роля сред градовете на Пелопонес, тъй като има най-голямо население- 214 000 жители, а и е най-голямото пристанище на полуострова. Столица на окръг Ахая, Патра има подчертан градски дух, но се различава от Атина, тъй като е много по-малка по размер и население, и е много по-близо до морето. Градът е разделен на горна и долна част, които са свързани помежду си със стълбището Герокостопулу. Долният град се до морето, а в горния град са старите квартали около крепостната стена.  На ниския хълм Панахайкос се намира крепостта, а Римският Одеон, Римският амфитеатър, театър „Аполон” (най-старият запазен покрит театър от по-ново време), както и баните Хамам Патрон, построени през венецианското владичество, са само някои от много забележителности на града. Разходете се по площадите (Агиос Георгиос, Олгас, Псила Алония), а на Заговезни ще преживеете карнавал, какъвто никога не сте виждали.

Спарта: митичен град без...сценични ефекти


Може Джералд Бътлър като Леонид и филмът „300” на Зак Снайдър да представиха града пред целия свят, но Спарта, със славното си минало и като главен град на окръг Лакония няма нужда от всички тези сценични ефекти, за да се прослави. Построена на юг от центъра на едноименния античен град, днешна Спарта със зелената, покрита с дървета равнина наоколо, предизвикателната планина Тайгетос и обраслата с дървета планина Парнонас, с площадите, неокласическите си сгради и обградените с дървета пътища, променя облика на града, с който сме свикнали. Разходката в археологическия музей  и в музея на маслината са задължителни, за да се запознаете с града, а вечерта ще откриете активен нощен живот- най-вече в пешеходната зона Клеомвроту  и на централния площад.

Каламата: главна роля в средиземноморската диета


Вторият по население град на Пелопонес, със 75 000 жители, е главен град на окръг Месиния и е известен с вкусния си зехтин, маслините и други местни продукти, които превръщат средиземноморската диета в още по-възхитителна. Крепостта на Каламата с панорамната си гледка към града се намира начело в списъка на посетителите, а Музеят на железниците, най-големият в Гърция и награден от Европейската комисия, също е много посещаван. За да разгледате археологически експонати от района на Месиния- разходете се в Музея Бенаки. Не пропускайте и символа на града- църквата на Светите Апостоли, малка византийска църква със стенописи от 14 век. Каламата обаче освен от зехтин, разбира от забавления. През зимата хората се събират в историческия център, в различни заведения и барове, а през лятото се местят до морето, по бийч баровете и клубовете във Верга, в подножието на планината Калати.

Егио: с неокласическа атмосфера


С около 26 000 жители, Егио е вторият по големина град на Ахая, и е известен с прозвището „Балконът на Коринтския залив” за ради разположението си. Повечето туристи се впечатляват от старата част на града, с архитектура от началото на 20 век, както и от плажа, жп гарата, църквата Богородица Трипити. Разпръснати из целия град ще намерите малкото археологически останки от античността, а в археологическия музей ще се запознаете с историята на града, тъй като много значими сгради са разрушени от земетресения и завоеватели. Неокласическите сгради придават атмосфера на Егио, а разходките по площадите и парковете ще ви позволят да почувствате  пулса и цвета на града. Не забравяйте да опитате местните стафиди, които поддържат до голяма степен местната икономика.. 

Триполи: пътешествие в центъра на Пелопонес

В средата на Пелопонес ще намерите и най-големия град на окръг Аркадия- Триполи, модерен град с активен културен живот и много красоти. Близо до планината Меналос, с богата растителност, красиви паркове и пътища, изпълнени с хора, Триполи е между популярните пелопонески дестинации. Можете да се запознаете с града чрез Археологическия музей, където има експонати от разкопките на античните селища в Аркадия, чрез централния площад с митрополитския храм Свети Василиос, който се намира на мястото на някогашната джамия Бекир Паша, чрез пазарите на площад Петрину, и чрез най-търговската улица- Етникис Андистасеос. АКо искате да си поемете глътка спокойствие- разходете се до горичката Агиос Георгиос, насладете се на летните представления и музикалните вечери, на аромата на природата, и опитайте местните рецепти в различните заведения.

Категории: Пелопонес градове Патра Спарта Триполи Егио Каламата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus