Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

550 музиканти в Атина за Коледните и Новогодишни празници

05 Декември 2012 / 18:12:46  Виктория Миндова
2433 прочитания

Атина се подготвя отново да посрещне коледните и новогодишните празници, които тази година ще започнат от сряда 11 декември. Тогава кметът на града ще запали светлинките на коледното дърво и празниците официално ще започнат. 550 музиканти в 30 столични квартали и 13 културни центрове ще се погрижат за празничното на настроение на жителите и гостите на града. Въпреки ниския си бюджет атинското кметство е подготвило поредица от културни събития за всички възрасти повечето, от които тази година са с вход свободен за гражданите. “Всички заслужават да празнуват и това е нашето послание”, заяви на пресконференция кметът на Атина Георгиос Каминис.

Централните площади Синтагма, Монастираки и Калтмонос ще имат всекидневни забавления за малки и големи. За украсата на площада пред парламента са помогнали и студентите от частния колеж АКТО, които специализират в областта на архитектурата и дизайна. Младежите са изготвили 17 инсталации на коледни дръвчета, които ще укасяват градинката на Синтагма.

За коледното настроениe на централния площад ще допринесе и “Работилницата за играчки”. В нея децата ще могат да правят сами играчки от картон, капачки, пластмаса и вестници подаръци за техните връстници, които не са успели да пратят писмо до дядо Коледа.

На площад Синтагма ще бъде и инсталирана ледена пързалка с размер 200 квадратни метра. Тя ще работи от 11 часа сутринта до 21 часа и цената е две евро. Това е една от малкото атракции около коледните празници организирани от общината, които имат билет. Празниците в центъра на Атина ще продължат с представяния-изненада на отбора по хокей Athens Warriors, които ще представят кратко шоу на лед за гражданите.

Музикалните събития посветени на коледните и новогодишните празници започват още от девети  декември и продължават до четвърти януари. В тях са включени изпълнения на Атинския филхармоничен оркестър, общинския Big Band, народния ансамбъл на Атина, смесения хор към кметството, детски представления, но и концерти на модерни групи.

На 21 декември на площад Клатмонос между четири следобед и девет часа вечерта ще се проведе концерт на Voyage Jazz Group, ROUS One-man-band и Матула Замани (Ματούλα Ζαμάνη). В навечерието на Коледа на площад Синтагма ще се проведе концерт на Burger Project, които се характеризират като кавър група с широк обхват и комедийно присъствие.

В 25-те дни празненство включва поредица от детски представления и празненства, които се провеждат от  Организацията за култура, спорт и младежка дейност към местните общини по райони. За три поредни дни 19-21 декември постановката “Буря” по Шекспир ще бъде представена в културния център “Ана & Мария Калута” в квартал Неос Космос за деца и ученици само срещу пет евро. Между 22 и 29 декември световно известният пантомим Роланд Зии ще дава свободни представления на Синтагма между 12 часа на обед до четири часа следобед.

Тържеството по посрещането на Нова година за първи път няма да стане на площад Синтагма, а на пешеходната алея Дионисиу Аеропагиту под Акропола. “Искаме да покажем, че въпреки премеждията, градът остава силен. Тържеството ще се извърши в подножието на Партенона, като символ на нашия, град, култура и издържливостта на народа”, заяви Каминис. Час преди прощаването с 2012 общината е подготвила празнична програма с участието на групата Бле (ΜΠΛΕ) и Алкивиадис Константинопулос.

Атинският кмет отбеляза, че тази година общината ще похарчи само 10% от бюджета за организиране на коледните празници преди началото на кризата. Общо разходите по празничните събития и украсяването на пет милионния град няма да надминат 200 хиляди евро. Каминис поясни, че тази година са дошли на помощ много доброволци, които са подпомогнали организацията. Двата най-големи частни спонсори са компания за телекомуникационни услуги и колежът Акто, които са допринесли значително за създаването на празнична атмосфера в града.

Категории: Актуално коледа празници Атина тържества концерти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus