Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

500 души на общонационален журналистически протест

24 Септември 2012 / 15:09:35  Виктория Миндова
911 прочитания

Журналистите в Гърция се вдигнаха 24-часова стачка против съкращенията на заплатите и уволненията. Вестници, телевизии и радия спират предаванията си за един ден и оставят страната в информационно затъмнение като реакция срещу несигурността, която настъпи с отмяната на Колективните трудови договори. Според заетите в сектора в последната година и половина са загубили работата си над 2500 журналисти, техници и специалисти от областта на медиите главно поради водената правителствена политика. Почти 20% от вписаните активни журналисти в Гръцкия журналистически съюз са безработни, а с промяната на трудово-правните отношения в страната техния брой се очаква да се увеличи.

На митинга и протестния поход, който последва взеха участие около 500 заети в гръцките медии. “Днешният протест е предупредителен за правителството”, заяви за GRReporter председателят на трудовия съюз на служителите в телевизия Skai Константинос Давлос. “Една от мерките, които смятаме за неприложими е повишаването на пенсионната възраст до 67 години. Не мога да си представя кой журналист след като навърши 60 години ще може да изпълнява работата си адекватно или ще може да издържи на конкуренцията на по-младите си колеги. Извън това настояваме да се възвърнат Колективните трудови договори”.

Константинос Давлос обясни, че след въвеждането на индивидуалните трудови договори журналистите живеят със заплахата, че във всеки момент могат да останат без работа. Няма никаква защита на работната сила в страната. “С новите трудови условия може да бъдем съкратени всеки момент като работодателите имат право да ни платят 50% от полагащото ни се обезщетението при съкращение. В същото време правителството се готви да намали допълнително по законов път обезщетенията. Работата през уикенда вече не се заплаща като извънреден труд. Съкращенията се отразяват на качеството на работата и съответно на качеството на живота ни”.  

Президентът на Съюза на техниците в радиостанциите в Гърция Димитрис Камаринопулос също взе участие в медийния протест. Той предвождаше шествието, което започна в понеделник по обед от сградата на журналистическия съюз в Атина и завърши пред министерството на заетостта и социалното осигуряване. От високоговорителите се чуваха различни лозунги. “Редактори, журналисти, техници – обединете се срещу правителствената политика”, “Нека депутатите да получават заплата 500 евро, за да видят как живее народа”, “Имаме право на хляб, образование и свобода”. За GRReporter Камаринопулос заяви: “Мерките, които взема днешното тристранно коалиционно правителство са много тежки за обикновените хора. Надига се много сериозна вълна от недоволство, която няма да може лесно да се контролира и както изглежда ще ги отнесе (управляващите)”.

Заетите в медийната индустрия в Гърция внесоха представителна подписка в министерството на заетостта. Тя включва исканията им за възстановяване на трудовите им права във вида преди разгара на кризата. На излизане от министерството стана ясно, че офисът на ресорния министър е приел исканията на протестиращите, но обещания за тяхното изпълнение не са дадени.

Проблемите в медийните среди са същите, които изпитват работещите във всички сектори на икономиката в Гърция. Програмата за фискална консолидация предвижда допълнителни съкращения, с които ще се сблъскат главно заетите в държавната администрация. Условията Гърция да получи следващия транш от финансовата помощ включват официално обвързване за намалението на пенсии, заплати и поредица от структурни реформи. тези мерки, трябва да намалят бюджетния дефицит до нулево ниво през 2015. Ако Гърция иска да продължи да получава помощ от Европа и Международния валутен фонд, стачки и протести няма да спрат започналите промени. Въпреки това, тази седмица в сряда на 26 септември страната ще попадне отново под блокада на общонационална стачка, подкрепят синдикатите от всички сектори.

Категории: Общество стачки медии протести митинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus