Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

43-ма с усложнения от грип в интензивно отделение

16 Януари 2015 / 19:01:01  GRReporter
1126 прочитания

Жертвите на сезонната грипна вълна в Гърция са вече седем. Последната сред тях е едни 55-годишен мъж, който не е бил ваксиниран срещу грип. От проведените изследвания станало ясно, че човекът е бил засегнат от пандемичния вирус А (H1N1), а не от мутантния щам А (H3N2), който не се покрива напълно от противогрипната ваксина.

В същото време по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията 16 души с лабораторно потвърден грип се лекуват в интензивните отделения на различни гръцки болници. Експертите от Националната референтна лаборатория за грип и института „Пастьор” в Атина смятат, че кулминацията на епидемията се очаква от петата до седмата седмица от нейното начало. Това означава, че според преценките им грипната епидемия ще достигне върха си в началото на февруари и ще продължи до средата на март.

Показателен за активността на вируса е броят на посещенията при лекари на пациенти със симптоми, подобни с тези на грипа. Според данните на посочения център през последните две седмици на 2014 около 10 на сто от посещенията при лекари са били от пациенти с грипоподобни заболявания. Днес този процент е скочил до 13 на сто.

И при най-консервативните оценки това означава, че всеки ден 17 000 гърци посещават лекарите си със симптоми: болки в костите,  запушен или течащ нос, кашлица и висока температура. През декември броят на пациентите е бил между 10 и 13 000 души.

Според данните на института „Пастьор” сред населението в Гърция се разпространяват едновременно грипни вируси А и В, но с различна честота. От група А е най-разпространен подтипът А (H3N2) и по-рядко известният пандемичен щам A (H1N1pdm09).

Щамът H3N2 е „отговорникът” за повечето случаи на зарази с грип в страната. Първите от щамовете му, които са били изолирани лабораторно са били тествани за наличие мутации в гена на хемаглутинина в тях.

В допълнение изолираните тази година щамове на вируса съдържат генетични изменения, които показват антигенна дерогация, тоест склонност на щамовете да се различават от щама във ваксината.

Това води до намаляването на ефикасността на ваксината срещу този вирус и степента й не може да бъде предвидена. Тя обаче запазва ефикасността си спрямо грипните вируси A (H1N1) и В.

Ваксината предпазва частично от мутиралия вирус. Дори и при по-ниската й ефективност срещу вируса А (H3N2) ваксинираните пациенти може да избегнат или да прекарат по-леко грипа, който той предизвиква.

С цел да се избегне разпространението на вируса гражданите се призовават да мият често своите ръце, да избягват престоя си в помещения с много хора и да остават вкъщи, когато имат симптоми на грип.

Тези основни мерки за превенция трябва да се спазват стриктно от високо рисковите групи, при които грипът може да предизвика тежки усложнения. Той е в състояние да предизвика от леко до особено тежко заболяване и да доведе до смърт.

Симптомите на грипа обикновено започват внезапно и включват висока температура, болка в мускулите и ставите, главоболие, силна умора, хрема, болки в гърлото и кашлица (обикновено суха). 

Категории: Общество грипна епидемия жертви интензивно отделение вирус щам
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus