Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2700 деца без родители са пристигнали в Гърция от началото на бежанската вълна

26 Ноември 2015 / 13:11:05  GRReporter
671 прочитания

Преди няколко дни в региона на сухопътната гръцко-турска граница в област Еврос  бе открито поредното непридружавано дете - бежанец от Сирия. 2-годишното момченце бе намерено да се лута съвсем само в град Орестиада. Друго дете, на 8 години влязло в лодка с други бежанци, но за родителите и другите две деца на семейството нямало място в нея. Така детето отпътувало с претъпканата лодка, а семейството му останало на брега в Турция.

Подобни са историите на хиляди други деца, които или пристигат в Гърция сами, след като са изгубили родителите си, или са били отделени от тях.

2-годишното сирийче бе придружено до център за деца от членовете на неправителствената организация МЕТАдраси, която е оперативен сътрудник на Върховния комисариат за бежанците на ООН и член на гръцката мрежа за регистриране на случаите на расистко насилие.

Основната цел на организацията е да помага на децата да бъдат приютени в безопасна среда и след това да бъдат открити техните родители. През последните седем месеца членовете ѝ са се погрижили за 256 деца. Първоначално те ги водят в центровете за пръв прием за да бъдат регистрирани и идентифицирани, след което ги настаняват на безопасни места, където не могат да бъдат достигнати от трафикантстките мрежи. В четири от случаите от МЕТАдраси са успели да помогнат на децата да се върнат в семействата си, които са се намирали в други страни-членки на Европейския съюз. Те са ги придружили до там, като преди това са съдействали в процедурата по предоставянето на статут на бежанци на децата.

От 2011 до днес организацията е помогнала на около 2700 деца да пристигнат в безопасност до центрове за деца предимно в Атина.

В изявления пред Атинската информационна агенция председателката на МЕТАдраси Лора Папа посочва, че броят на децата – бежанци без родители непрекъснато расте и причината за това са засилените бежански и имигрантски потоци към гръцките острови. Показателен за тази тенденция е броят на децата и тийнейджърите, които са били приети в центрове през последните два месеца – 450 при 40-50 деца на месец през изминалите години.

МЕТАдраси е започнала пилотно своята дейност през 2011 в района на Орестиада в североизточна Гърция, където имиграционният поток беше много силен в онзи период. Основният мотив на доброволците бил да помогнат, така че децата да не бъдат задържани заедно с големи на възраст хора в центровете за прием на имигранти. Според Лора Папа през първата година на съществуването на организацията групата от доброволци е трябвало винаги да бъде придружавана от охранители, тъй като натискът от страна на трафикантите, които се опитвали да вземат децата бил голям. „Децата и днес продължават да са лесната цел на тези мрежи, които искат да ги използват по различни начини”, подчертава тя.

По думите ѝ посочените цифри се намират много далеч от реалния брой на децата, които пристигат в Гърция без родителите си. От една страна е изключително трудно да бъде установена възрастта на тийнейджърите без медицински преглед, а от друга повечето от тях твърдят, че са пълнолетни или, че са „племенници” на някого, когото в действителност не познават.

„Най-малкото дете, което сме придружили до център за деца беше на 10 месеца. В цялостната уязвима група на непълнолетните съществува една втора, още по-уязвима от трафикантските мрежи група. Това са децата под 12-годишна възраст”, казва Папа и продължава разказа си:

„Получихме обаждане от службата за предоставяне на убежище в Атина, откъдето ни информираха, че едно дете се намира само на площад Омония. Това беше дете, което някъде беше заявило, че е на 19 години и се придружава от своя чичо. Когато отидохме намерихме едно уплашено същество, скрито в яке, което стигаше под коленето му. Това беше първото дете, за което нашите сътрудници се погрижиха в Атина”.

От МЕТАдраси смятат, че центровете за прием на деца са едно добро и безопасно решение за децата – бежанци, като най-доброто е те да бъдат върнати в своите семейства. Но тъй като в най-добрия случай за този процес е нужно много време, организацията се готви да започне нова дейност. Тя ще се изразява в настаняването на децата в семейства, като приоритет ще имат семействата, които имат същия език и култура с децата.

Категории: Общество непридружавани деца бежанци трафикантски мрежи неправителствена организация МЕТАдраси бежанска вълна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus