Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

23 на сто от децата редовно посещават порно сайтове

15 Април 2014 / 15:04:18  Анастасия Балездрова
1216 прочитания

Защитата на децата в дигиталната епоха - едно от най-големите предизвикателства пред съвременния човек бе поставено в центъра на конференция, която се проведе в рамките на гръцкото председателство на Европейския съюз в Атина.

Участниците в нея се обединиха около мнението, че сайтовете с порно и съдържание, което подбужда към нетолерантност, омраза, анорексия, самонараняване, наркотиците и самоубийство са основните опасности за децата в интернет. Проблемът със свободния достъп до тях придобива още по-страшни измерения, когато се вземе предвид фактът, че възрастовата граница на децата, които сърфират в дигиталното пространство в много страни е паднала до 6 и дори 4 години.

Според изследване, проведено в шест западноевропейски страни 14 на сто от децата на възраст 6-14 години са посетили поне веднъж така наречените „сайтове за възрастни”. „21,6 на сто от тях са момчета и 5,4 на сто – момичета. 36 на сто от общия брой са били на възраст над 10 години”, заяви Кристиан Грес от Европейската аудиовизуална обсерватория във Франция.

Той подчерта, че 14 на сто от децата посещават сайтове с особено агресивно порно съдържание, а конкретното занимание е отнело 35 на сто от общото време, което прекарват в интернет.

„Данните трябва да се тълкуват с голямо внимание, тъй като нямаме такива за това какво разглеждат в интернет децата със смартфони и таблети”, каза още Грес. Той допълни, че много от тези сайтове се намират в страни извън Европейския съюз, където не може да бъде приложено европейското законодателство. „Освен това балансът между мерките, които трябва да се предприемат за защитата на децата и свободата на словото е много крехък. Затова е необходимо децата да се обучават, за да използват правилно интернет.

Ева Торслунд от Шведския съвет за медиите представи добрата практика от страната си, но в насоката на предпазването на децата от друг вид опасности в интернет – антидемократичните послания и опитите на екстремистите да ги ангажират в своите действия.

„Тези предимно крайнодесни екстремисти се опитват да прокарат идеите си най-често чрез форуми и сайтове. Допреди няколко години те можеха да бъдат разпознати сравнително лесно, заради непрофесионално написаните текстове, но това вече не е така.  Крайната десница е много активна, затова правителството ни възложи да създадем план за действие за защитата на децата”. Експертите предложили на шведския кабинет следните мерки: да финансира програми за компютърна и интернет грамотност за деца и възрастни на местно ниво, да са координират тези действия в цялата страна, да се доставят образователни материали на училищата, да се въведе задължително обучение на учителите за това как да работят с децата на тази тема, да се провеждат изследвания и не на последно място да се провежда обучение на работещите в медиите за начина, по който представят новини, свързани с дейността на екстремистите.

Според Торслунд, „ кампаниите срещу екстремизма не са ефективни. Демонизирането на крайната десница не дава резултати, необходимо е да се научим как да се отнасяме към този вид съдържание в интернет и как да се предпазим сами”, каза в заключение тя.

В Унгария също отдават голямо значение на обучението на децата както във връзка с виртуалното пространство, така и с традиционните медии. Гиорги Ожко от Секретариата на медийния съвет представи пилотната програма „Магическа долина”, която има за цел да обучи ученици и учители. В центъра, който е създаден с държавно и частно финансиране децата могат да научат различни неща от света на медиите с помощта на практиката. Предвидени са програми, свързани със създаването на новини, запознанството с различните видове преса и отпечатването на вестник. „Специалисти от областта на рекламата ги запознават с рекламите, начина, по който въздействат на потребителите, как могат да ги заблудят или измамят. Запознават се как се прави едно радио предаване и после правят свое, излъчват своя емисия новини в истинско студио, като се учат да избират новините според аудиторията , снимат филми и се обучават за това как да използват съвременните технологии по безопасен за тях начин”, каза в представянето си той.

Преподавателят по информатика Панайотис Ангелопулос представи общогръцката училищна мрежа, която свързва всички основни и средни училища в страната, както и службите на министерството на образованието по места. Тя е мястото, където учители, ученици и родители комуникират по различни теми, свързани с обучението на децата и намират инструменти, за да ги защитят от лошото съдържание в интернет.

„Най-популярната тема в блоговете, които са свързани с мрежата е безопасността в интернет. Информацията в мрежата преминава през един централен филтър и така можем да премахваме подобно съдържание”.

От своя страна учителят – експерт по въвеждане на новите технологии в образованието Янис Трифиатис подчерта, че съвременното училище трябва да бъде отворено към обществото и да няма стени дори в буквалния смисъл на думата. „В него учителят престава да е „лектор”, а само координира използването на инструментите за обучение. Учениците учат, творят и се изразяват по техен начин”. В заключение той подчерта, че ролята на учителите е да ги учат да си сътрудничат, да имат критичен поглед върху нещата и да знаят как да се предпазват от нещата, които ги заплашват. 

Категории: Общество деца ученици интернет безопасност конференция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus