Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

22 души в отдел за интензивно лечение с грип

08 Февруари 2013 / 20:02:50  GRReporter
1197 прочитания

Нова вълна от грип настъпва в Гърция. В края на седмицата Центърът за контрол и превенция на болестите към здравното министерство обяви, че 24 души с грипен вирус са в тежко състояние. 22 от тях се намират в Отделението за интензивна терапия на центъра и състоянието им е все още нестабилно. От 28 януари насам специалистите са отчели нарастване на грипните случаи с усложнения. “Всички данни сочат, че групната вълна в Гърция в момента върши към повишение” се казва в седмичния доклад на центъра.

В началото на седмицата министерството на здравеопазването съобщи, че има четири летални случая от грип за тази година. Три от тях са били на възраст между 72-75 години със сериозни здравословни проблеми. Те са били повалени от грипа от типа H1N1 познат като свински грип, който преди четири години взе стотици жертви в различни краища на света. Четвъртият починал е бил на 63-годишна възраст, също със сериозни здравословни проблеми, но е бил засегнат грип тип Б.

“90% от случаите на заразени с грип са на хора, които не са били ваксинирани”, казва Сотирис Циодрас, който е сътрудник в Центъра за контрол и превенция на болестите и преподавател по инфекциозни болести към Атинския лекарски институт. Специалистът съветва всички граждани, които са в добро здраве да се посъветват с личния си лекар и да се ваксинират, за да се предпазят о сезонните вируси.

Лекарите припомнят, че човек може да се зарази в най-обичайни условия. Грипът лесно може да попадне в тялото, ако се докоснем до заразени предмети и повърхности и след това докоснем очите, носа или устата си. Носителят може да стане заразен след първия ден на заразата и това да продължи до 5-6 ден след първото появяване на симптомите.

Променливото време и задушните пространства катализират разпространението на различните видове грипове и настинки. Специалистите настояват гражданите да не забравят да ползват кърпички при нужда, да избягват близък контакт със заразени, да не докосват лицето си докато са навън и да мият често ръцете си.

Симптомите на зимния грип започват неочаквано и се наблюдава висока температура в първите дни на заболяването. Освен това болният чувства болка в мускулите и ставите, главоболие, прекомерна умора, появява се суха кашлица, болки в гърлото и хрема. При децата могат да се проявят и симптоми на стомашно-чревно разстройство, което при възрастните е рядкост. Според последните данни, симптомите започват да се проявяват след първия до четвъртия ден след като човек е бил изложен на заразата. Преболедуването без усложнения трае от два до седем дни. Кашлицата може да продължи по-дълго.

Категории: Общество грип интензивно лечение Гърция епидемия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus