Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

200 хиляди гърци са болни от хепатит С, само 4% го знаят

02 Август 2013 / 18:08:31  Виктория Миндова
2327 прочитания

Преди по-малко от седмица получих тревожен имейл от моя позната, работеща в здравната сфера. В него се казваше: “Изпращам ти да прочетеш една статия. Не знам дали те интересува, но темата е много сериозна и ще има последици за хиляди заболели от хепатит в страната”. Към него беше прикачено официалното съобщение на Съюза на болните от хепатит в Гърция “Прометей”, в което се съобщава, че експертната лекарска комисия към Националната здравна служба е отказала да се продължи лечението на двама заболели от Хепатит С, въпреки че състоянието им може напълно да се възстанови след края на терапията.

До този момент не знаех почти нищо за болестта Хепатит С. От обща култура ми беше известно, че Хепатит А е болестта на мръсните ръце и може да се хване от лоша лична хигиена. Хепатит В - със сексуален контакт, а за Хепатит С трябва да си наркоман, който ползва общи игли на спринцовки. Информацията ми може да не беше неточна, но със сигурност не беше пълна.

Оказа се, че вирусът на Хепатит С има шест различни типа и е открит в началото на 90-години на миналия век. Дотогава кръвта, която се е използвала за преливане не е била изследвана за конкретния вирус. Затова след като Хепатит С е бил открит се е оказало, че много хора, на които е преливано кръв на кръв са заразени. До началото на този век 80% от разболелите се по този начин са били излекувани.

“В момента основната част на хората носители на вируса са наркозависими. Ако всеки един наркозависим има своя спринцовка, разпространението на Хепатит С може да се спре”, подчерта специалистката, която прие да се срещне с мен, за да ми разкаже повече за проблема в Гърция и за самата болест.

“За конкретния случай, в който без медицинска обосновка са спрели лечението на двамата заболели ни алармираха от съюза. Това са хора, които искат да се излекуват и отговарят на всички критерии за безплатно лечение. Всъщност те вече са били одобрени и са започнали терапията, но комисията произволно е спряла лечението им, след първата част на терапията, най-вероятно поради съкращения в бюджета”, разказа жената.

В последните три години Гърция приложи най-голямата програма за фискална консолидация, която е налагана в страните от зоната на еврото. Оздравяването на икономиката принуди правителствата от 2010 насам да направят сериозни съкращения в публичните разходи, които засегнаха всички ключови пера в бюджета. Между тях неизбежно беше засегната и здравната система.

Проблемът възникна тогава, когато в името на фискалната консолидация, управлението заплаши физическото оцеляване на болни, които имат шанс да водят пълноценен живот, ако приключат успешно предписаната им терапия.

Цената на терапията на заболелите от Хепатит С от типа G3 е 1000 евро на месец за половин година. За типа G1, терапията е почти 3000 евро на месец и трябва да продължи една година.

След като съюза “Прометей” даде гласност на случая, частни търговски и неправителствени организации подкрепиха призива на болните за възстановяване на правата за безплатно лечение. Няколко дни след популяризирането на проблема, експертната комисия към Националната здравна служба възстанови платената терапия на двамата пациенти.

В Гърция се смята, че заразени с Хепатит С около 200 хиляди души, от тях само 4% знаят, че са носители. Всяка година се заразяват между 10-11 хиляди души с вируса. Смъртните случаи на година са около 400. Почти половината от заразените с Хепатит С носят тип G1, който изисква поне една година терапия и има сравнително по-малка вероятност да се излекува в сравнение с G3. Типът G3 Хепатит С е много по-податлив на лечение и около 90% от заболелите могат след шест месеца терапия да се излекуват напълно от болестта.

“Това е тиха болест. Няма симптоми, което я прави толкова опасна”. Начините на заразяване са главно по кръвен път – използването на общи игли, татуирането с нестерилизирани инструменти или от зъболекарски инструменти, които не са добре почистени. “Като цяло хората трябва да знаят, че има голяма вероятност да се заразят, ако използват общи остри предмети. Не можете да се заразите от социален контакт”.

Сексуалният контакт също може също да е причина за пренос на вируса, но в много по-малка степен. Медицински изследвания показват, че много рядко може да се предаде вируса от сексуален контакт без предпазни средства между постоянни партньори.

Доскоро в Гърция всеки носител на вируса на Хепатит С, който няма лична собственост (недвижим имот или кола на свое име) и няма постоянна работа е имал право на социална помощ.

“Много от тези хора взимаха социалната помощ, но не искаха да се лекуват, защото в повечето случаи са наркозависими и не искат да променят начина си на живот. Сега здравната каса промени правилата и социалната помощ по болест се дава само на тези, които искат да се лекуват. Това е мярка, която трябваше да влезе в сила преди много години, а не след началото на кризата”.

Между 2%-3% от световното население или 150 милиона души са носители на вируса на Хепатит С. Всяка година в света се заразяват между три и четири милиона души. От тях 70% се разболяват от хипатит и трябва задължително да предприемат мерки, за да може да се излекуват, защото хепатитът ще стане хроничен. След момента на заразата, вирусът се установява в тялото, но симптомите може да не се появят в следващите 10 до 13 години.

 

Категории: Общество здраве хепатит C Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus