Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

11 733 са поискали статут на бежанци

23 Октомври 2014 / 18:10:48  Анастасия Балездрова
918 прочитания

Общо 11 733 души от различни страни са поискали да им бъде предоставен статут на бежанци в Гърция през последната година и половина. Статистиката е от 7 юни 2013, когато започва да функционира Службата за предоставяне на убежище към министерството за защита на гражданите и обществения ред до 31 септември тази година.

В тази бройка са и исканията на незаконните имигранти, които се намират в центровете за задържане. Според статистиката на службата те са 2 499, като през 2013 са били подадени 542, а от началото на тази година до края на септември – 1 957. „267 от исканията или 20,1 на сто от общия брой бяха удовлетворени и бе предоставено убежище. В други 160 случая на кандидатите бе предоставен  статут на субсидиарна закрила. 899 искания бяха отхвърлени”, посочи представителката на службата Елени Петраки.

Тя представи данните на пресконференция, която организираха обединените в организацията „Кампания за достъп до убежище” гръцки неправителствени организации.

Според активистите към момента в центровете за имигранти се намират 7 500 души, а до 2013 подадените искания за предоставяне на убежище са били 43 000. По думите им много от тях дори не знаят, че имат право да подадат такова искане, а други чакат с месеци да бъдат поканени за интервю в Службата за предоставяне на убежище. 

От своя страна, представителката на службата заяви, че в някои от случаите е необходимо повече време за установяването на самоличността на кандидата за убежище. Най-честият проблем, с който се сблъскват тя и колегите й е разкриването на страната, чийто гражданин е кандидатът. „Средното време от внасянето на искането до провеждането на интервюто е 23 дни и от интервюто до решението – 40 дни. За обжалването на решението времето на чакане е подобно – около 41 дни от внасянето на жалбата до крайното решение”. Петраки допълни, че съвсем скоро предстои да се задейства електронна система за регистриране на исканията и по този начин желанието на кандидатите за получаване на убежище ще може да става в момента, в който го изразяват пред полицейските власти в центровете за задържане или участъците.

Представителите на организациите-членки на „Кампанията за достъп до убежище” информираха за резултатите от проучването, което са провели в шест центъра за задържане на имигранти и полицейски участъци от началото на годината.

Те определиха условията на живот в тях като крайно лоши.  „Липсват им санитарни материали и неща от първа необходимост, храната не е нито достатъчна, нито достатъчно качествена, а когато помещенията са пренаселени част от тях спят върху матраци директно на пода. Има случаи, в които матраците са недостатъчни,а хигиената на помещенията е под всякаква критика”, се посочва в доклада.

На доста места имигрантите са се оплакали, че достъпът им до тоалетните е ограничен, защото те се намират извън помещението. „В някои случаи им се позволява да ходят само по три пъти на ден и затова са принудени през останалото време да уринират в бутилки, които ни показаха по време на посещението ни там”, заяви представителка на една от организациите. Липсата на лекар и лекарства е друг основен проблем.

Правозащитниците подчертаха, че гръцките власти трябва да предприемат спешни мерки за ускоряването на процедурите около предоставянето на убежище, тъй като дългият престой на имигрантите в центровете предизвиква много сериозни здравословни проблеми сред тях. По думите им Гърция нарушава пряко член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, като не подобрява условията на живот в центровете. „Ситуацията е особено лоша в арестите на полицейските участъци, където се задържат кандидати за убежище, въпреки че законът забранява това. Обикновено те се намират в мазетата на сградите и резултатът е, че хората там нямат достъп до естествена светлина, нито пък имат възможността да се разходят навън”. Те посочиха, че в центровете за задържане се намират и хора, които не просто не трябва да бъдат задържани, а трябва да получат защита от Гърция, която е обвързана от подписаните международни споразумения, каквито са непридружаваните деца, болните от тежки и заразни заболявания и жертвите на изтезания.  

В заключение те посочиха, че е необходимо да бъде предоставена безплатна юридическа помощ на кандидатите за убежище както във връзка с обжалването на решението за екстрадиция, така и във всички стадии на процедурата за предоставяне на такова. В отговор представителката на службата поясни, че този въпрос е на път да бъде решен със съдействието на неправителствени организации.

Заслужава да се отбележи, че на територията на Гърция съществуват 9 места, на които кандидатите за придобиване на статут на бежанци могат да подадат своите искания – Атина, Солун, Комотини, Лесбос, Родос, Амигдалеза, Патра, Северен и Южен Еврос. Само петте от подразделенията се намират извън центрове за задържане или участъци и това според правозащитниците възпира кандидатите да се явят там, поради страха, че ще бъдат задържани и екстрадирани.

Категории: Общество предоставяне на статут на бежанец неправителствени организации центрове за задържане административно задържане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus