Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 110 000 декара декара са наводнени по поречието на Марица в Гърция

15 Декември 2014 / 16:12:55  GRReporter
1148 прочитания

Областната управа в региона на Източна Македония и Тракия се намира в състояние на повишена готовност за десети ден. Причината са мащабните наводнения в южната част на област Еврос, където Марица се влива в Егейско море.

Според досега оповестените данни са наводнени около 110 000 декара по поречието на реката в региона от пограничното селище Орменио до Ферес. В същото време в коритото на реката попадат 2 160 кубични метра вода в секунда.

Това е причината, поради която вниманието на службите е насочено към южната част на региона, където се намира делтата на Марица, посочи заместник-областният управител на Еврос Димитрис Петровиц пред Атинската информационна агенция.

Той допълни, че нивото на реката е над критичния праг. По-рано днес в района на село Петало то е било 7,10 метра, с 10 сантиметра над критичния праг. В района на село Питио също е достигнало до 6,16 метра при критичен праг 5,70 метра.

По думите на Петровиц службите на Гражданска защита са извършили помощни работи с цел да облекчат ситуацията в село Порос, което се намира много близо до коритото на Марица, за да не се наложи евакуация на жителите.

Проблеми е имало и в северната част на област Еврос, където на места са възникнали течове. Усилията на служите са съсредоточени около контрола на цялото поречие на Марица, поради риска от скъсване на диги.

Видеоматериал на телевизия ENA Channel за евакуацията на Орменио след скъсването на дигата на Марица до селото

Освен придошлите води на Марица наводненията в региона бяха предизвикани и от мащабните валежи. Обемът на падналата под формата на дъжд вода в региона на Александруполи е повече от два пъти по-голям от нормалния за сезона. Според метеоролога Тодорис Колидас, в периода 10 ноември – 9 декември количеството на падналия дъжд е достигнало до 185 мм, тоест 185 тона вода на декар при средна стойност за сезона 84 мм.

Според Националната метеорологична служба тази есен е една от най-дъждовните за Северна Гърция, а декември се очаква да бъде обявен за рекорден по отношение на валежите.

Очаквайте интервю на GRReporter.info със заместник-областния управител на Еврос Димитрис Петровиц. 

Категории: Общество наводнения област Еврос Марица критичен праг на нивото на реката валежи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus