Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

11 удавени след ново корабокрушение край Фармакониси

09 Декември 2015 / 09:12:42  GRReporter
634 прочитания

Мария Спасова
    11 са жертвите на ново корабокрушение край гръцкия остров Фармакониси. Сред тях има пет деца, две жени и четирима мъже. Бреговата охрана е успяла да спаси 26 души - 17 мъже, 5 жени и 4 деца. Всички те са настанени в болницата на остров Самос със симптоми на хипотермия. Спасителната операция продължава, издирват се още поне 13 души, пътували в лодката.
    През нощта на европейския телефон за спешна помощ е получен сигнал за бедствиесевероизточно от остров Фармакониси. На мястото веднага е отишъл кораб на Frontex, който е съобщил са десетки хора, борещи се с вълните. В операцията са се включили кораби на бреговата охрана, както и военни катери.
    Според свидетелствата на имигрантите, които пътували с лодката, тя се преобърнала по неизвестни причини, тъй като морето е било относително спокойно.
    Фармакониси е първият гръцки остров, който преди повече от година стана световноизвестен с новината за корабокрушение на лодка с имигранти и 14 жертви. Тогава правозащитни организации обвиниха гръцката брегова охрана, че умишлено е предизвикала вълнение и е преобърнала лодката с имигрантите, в следствие на което са се удавили 14 души. Случаят вдъхнови и театрално представление, което се игра с огромен успех на експерименталната сцена на Националния театър в Атина. Представлението бе посетено дори от премиера Алексис Ципрас.


    Един от създателите на представлението - фоторепортерът Ангелос Дзордзинис, който работи на свободна практика за Агенция Франспрес бе обявен от списание Time за най-добър агенционен фоторепортер за 2015. 31-годишният фотограф заслужи престижното отличие именно с документалните си снимки от спасителните операции по гръцките острови, станали обект на нестихваща бежанска вълна.
    Драмата на имигрантите обаче не свършва с това да се доберат живи до някой гръцки остров. Там те се сблъскват с абсолютната невъзможност на гръцката държава да им осигури прилични условия на пребиваване и да се погрижи за тях. С тази цел са се заели неправителствени организации, гръцки и международни, отделни граждани.
    Инициатива в подкрепа на бежанците предприе и Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Гърция, която започна да събира дрехи и храни за имигрантите на остров Лесбос. “Ние журналистите сме едни от първите свидетели на трагедията на тези хора. Те се нуждаят от всичко - от сухи дрехи, от храна, от лекарства”, разказва Василис Триандафилу, оператор в атинското бюро на Агенция “Ройтерс” и член на Управителния съвет на Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Атина. Това е и мотивът на кореспондентите да помогнат всеки с каквото може.


    В първата си акция Асоциацията изпрати на острова дрехи и храни, които на място са се раздали от неправителствени организации и от общината в Лесвос. Предстои и втора акция за събиране на лекарства и санитарни материали.

Категории: Фармакониси корабокрушение удавени брегова охрана спасителна операция бежанци Асоциация на чуждестранните кореспонденти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus