Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 на сто от учениците стават жертва на насилие в класната стая

12 Февруари 2014 / 14:02:04  GRReporter
1169 прочитания

Все повече се тревожат специалистите от проявите на насилие в училище, като последният случай на инцидент бе в Патра, където преди няколко дни 14-годишна ученичка е била пребита от свои съученици, вероятно извън училището.

Подобни случаи се наблюдават не само в училище, но и в кварталите с участието на ученици, факт, който затруднява разследването им, особено, когато подобни инциденти не се съобщават поради страх или други последици.

На 6 март ще бъдат оповестени официално резултатите от мащабно проучване, завършено неотдавна и съдържащо отговори на ученици на въпроси за училищното насилие в специална анкета.

Според неофициалните резултати от изследването обаче, около 10% от учениците стават жертва на различни видове насилие в училище, обяснява пред вестник „Етнос“ Парис Вендирис, председател на Координационния комитет на организацията „Превенция и борба с училищното насилие“.

Изчислено е, че учениците, упражняващи насилие, надхвърлят 5% от общия брой ученици.

Също така, отбелязано е, че момчетата участват по-често в инциденти с упражняване на физическо насилие в сравнение с момичетата, които участват по-често в случаи с упражняване на словесно насилие. В сравнение с момичетата момчетата участват по-често в случаи на насилие в съотношение 3 към 1. Случаите на училищно насилие се срещат по-често в началното училище и прогимназиалните класове, докато в последните класове на гимназията техният брой намалява. Половината от учениците-жертви на училищно насилие не казват на никого за инцидентите, докато останалите обикновено споделят с приятели, и по-рядко с учители и родителите си.

Действия за превенция

«Училищното насилие и тормозът имат множество и то сериозни последствия, както за физическото и психическото здраве, така за психосоциалното развитие на детето», обяснява Парис Вендирис.

«В определени случаи последиците са особено опасни и е възможно да имат трагичен край. В понятието насилие се включва всякакъв вид словесно, психологическо, физическо, дори и електронно, или по интернет, упражняване на насилие. Термините, използвани за описание на явлението, са следните: „училищно насилие“, „тормоз“ и „виктимизация“ (т.е. превръщане в жертва). Те определят ситуация, при която се упражнява непредизвикано, преднамерено, системно и повтарящо се насилие и агресивно поведение с цел потискането, налагането и предизвикването на физическа или психическа болка у деца от техни съученици, във и извън училището.

Разделянето на децата на жертви и насилници не решава проблема, тъй като и двете групи са оплетени в мрежите на едно и също болестно явление и се нуждаят от съответната психологическа помощ. Ако не успееш да помогнеш на жертвата, тя развива травматично психологическо поведение, което стига до изолация, депресия, дори и до крайности. Същевременно, ако не успееш да спреш насилника, ще го тласнеш към продължаване на престъпното му поведение, с всички възможни последствия, които може да има в бъдеще».

 

 

Категории: училищно насилие проучване превенция тормоз виктимизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus