Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 места в Атина, където да хапнете икономично

18 Май 2014 / 10:05:45  GRReporter
1430 прочитания

Икономическата криза ни накара да си спомним автентичната и икономична кухня на майките ни. Предлагаме ви 10 места в Атина, където можете да се насладите на прекрасни готвени ястия без да похарчите състояние.

Кицулас
Мястото не остарява, то е класическият избор за онези, които обичат бедната почивка за домашно приготвена храна в северните предградия. Храната е една и съща от години, с неизменно качество. Агне на фурна, агнешка яхния с пържени картофи, леща, фасул и много други вкусотии излизат от кухнята на Кицулас всеки ден и никой няма да остане разочарован. Информация: Филикис Етерияс 25, Халандри, 2106814798.

Хитирио

Намира се Агиос Димитриос и е от най-вкусните готварници. Всеки ден готви много опитният готвач Костас Синтакас, показвайки ежедневната гръцка кухня. В обикновената зала с дървени маси и столове ще опитате само блюда от деня. Всички видове варива, като грах, леща, бамя и други се сменят в менюто, баниците винаги са с ръчни кори, а мусаката и пастициото винаги присъстват, както и готвеното месо. И всичко това на несравнимо ниски цени.
Информация: Хитирио, Аидиниу 9, Агиос Димитриос, 210 9713282, 10-13€/άτομο, www.xitirion.gr.

Филипу
В Колонаки Филипу съществува от 1923. Това място на улица Ксенократус е предпочитано от години от хора от всички възрасти, както и от известни личности, за да се насладят на някои от най-добрите готвени манджи. Агнешко с лимон, яхния от петел, сепия, бамя, фасул и много много други любими традиционни ястия ще намерите тук.
Информация: Ксенократус 19, Колонаки, 210 7216390.

Манас кузина кузина

Относително ново място в Агия Ирини, заведението е малко, с красив декор, отворена куня, черно-бели плочки по пода и голяма витрина с всички блюда от деня. Можете да опитате изключителни ястия от различни гръцки райони като „клефтико” от Крит, паста с тиквички от Наксос, „софико” от Икария, гювеч с патладжани от Наксос и много други. След 10:30 вечерта сервират и мезета.
Информация: Еолу 27, 210 3252335, www.facebook.com/manaskouzinakouzina.

Папандреу
Историческото заведение на месния пазар, с прочутата си агнешка чорба „магирица”, прекрасната си шкембе чорба, неотдавана се премести на съседната улица. Всеки ден ще опитате вкусни супи, традиционен фасул, пиле с картофи, макарони, пълнени чушки и пресни наденички.
Информация: Еолу 68, 210 3214970.

Мелилотос

Има международна слава. Ще седнете на масички направо на тротоара и ще се насладите на ястия от грах с артишок и копър, фасул с гъби и червени чушки на фурна, до баница с кисело мляко с ръчно изработени кори. Всички ястия се от деня и се сменят ежедневно.
Информация: Каламиоту 19, Център, 210 3222458, www.melilotos.gr.

Дипорто
Това прекрасно подземно заведение ни връща години назад, когато механите са любими на атиняните. Дървените маси, големите тави и бъчви в декора създават автентична атмосфера, идеална, за да опитате специалитетите- нахут, сардели, цаца и треска, картофена яхния с целина.
Информация: Сократус 9 & Театру, 210 3211463.

Иконому

От първите таверни в Петралона, които запазват все още качеството на храната, както и посетителите си. Старомодният дух напомня други времена, а прекрасните ястия допълват дъха на стара Атина. Ще намерите телешка яхния, агне на фурна с картофи, сепия със спанак, фасул, зелеви сърми и свинско с праз и целина.
Информация: Иконому, Троон 41 & Кидантидон, Ано Петралона, 210 3467555.

Трифили
Ако се фенове на Олимпиакос, трябва да го преодолеете и поне един път да посетите мястото, което се намира близо до стадиона на Панатинайкос. Мястото е непроменено от 1962, когато отваря за първи път. Големите бъчви, малкото маси и прекрасните миризми от малкото блюда (само 7-8) ще ви спечелят.  Треската с чеснов сос е уникална, а пресните зелеви сърми са лудост, както и кюфтетата и дробчетата.
Информация: Панатинайку 7, Амбелкипи, 210 6446585.

Розалия

Също класическо място в Ексархия от години. Отворено е денонощно, пази философията на гръцката кухня. През лятото отваря градината му, където можете да се насладите на зелеви сърми,  кюфтета със сос, свинско с пюре и яхния. Любимо място на студентите. Информация: ПлощадЕксархия, 210 3302133, www.rozalia.gr.

Категории: автентична кухня домашно приготвени ястия Атина заведения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus