Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 550 евро глоба за всеки незаконен работник

19 Август 2013 / 18:08:35  GRReporter
1508 прочитания

С глоба от 18 пъти от минималната работна заплата в Гърция ще бъдат глобявани предприемачите за всеки незаконен работник, който бъде засечен в предприятията им. Министерството на заетостта предприема серия мерки за ликвидиране на сивата икономика и на ширещата се практика за наемане на работници “на черно” без социално осигуряване. “Това е феномен, който е особено популярен през летния период. Затова решихме да увеличим наказанието и да зачестим проверките по предприятията”, заяви министър Янис Вруцас.
    Най-високата глоба ще достигне до 10 550 евро за всеки незаконен работник. Наказанията ще се налагат веднага, на място и според решението на контролиращия инспектор. Освен инспекторите, в борбата с работата на черно ще се включат и всички информационни системи и бази данни, с които разполага ведомството. “Знам, че глобите са огромни и даже непосилни. Огромните размери на феномена и широкото му разпространение сред различните браншове ни накара  да предприемем мерките, за да помогнем на обществото да се справи с нарушителите”, каза още Янис Вруцас.    
    Мерките целят от една страна ограничаването и пълното ликвидиране на незаконната работа, но от друга - да започнат да се пълнят опразнените осигурителни каси със свежи пари. Както я харектизира заместник-министърът на заетостта Василис Кенгероглу “ликвидирането на незаконната работа е действие в защита на осигурителната система на Гърция”. Проверки през последните дни показаха, че за туристическите предприятия както в Атина, така и по курортите е масова практика наемането на сезонни работници и служители без да се сключват с тях писмени договори и без да им се плащат социални осигуровки.

Категории: сива икономика работници на черно социални осигуровки осигурителни каси Министерство на заетостта Янис Вруцас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus