Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

107 милиона евро за извънреден труд в Гражданската авиация

20 Януари 2014 / 13:01:43  GRReporter
794 прочитания

През последните няколко години заплатите на държавните служители в Гърция несъмнено бяха орязани, някои повече, други по-малко. От друга страна, всички правителства, които се изредиха от началото на икономическата криза до днес продължават да гледат на служителите в публичния сектор като на „свещена крава”. Оказва се обаче, че някои от тях продължават да запазват всички привилегии, възползвайки се напълно от бездействието и ненаказаността от страна на контролните органи.

Според доклад на главния одитор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис, служителите в гръцката гражданска авиация продължават да получават надбавки за извънреден труд дори в дните, когато ползват болнични. От 2008 до 2012 за тази цел са били похарчени над 95 милиона евро. Ако към тях бъде добавена и приблизителната сума за 2013 се оказва, че в рамките на 6 години конкретната категория служители са получили 107 милиона евро само под формата на надбавки за извънреден труд.

Интересното в случая е, че той е бил разкрит от одиторите още на първата им проверка през 2009. Тогава те препоръчали въвеждане на електронна система за контрол на часовете на работа на служителите, тъй като установили, че надбавки за извънреден труд получавали дори хора, които работели в служби на Гръцката гражданска авиация в чужбина.

Повече от четири години по-късно обаче одиторите открили, че системата била доставена, но не и задействана. В същото време целият персонал на службата, дори и служители, чиято работа не е свързана по никакъв начин със сигурността на полетите, получавали надбавки за извънреден труд всеки месец. Заслужава да се отбележи, че във всички случаи са били отчетени максималният позволен брой часове извънреден труд – 20 часа дневен и 16 часа нощен труд, както и за работа по време на всички почивни дни. С други думи, дори членовете на административния персонал получавали надбавки, дори и когато не са били изобщо на работа.

Въпреки проверките и препоръките от страна на одиторите, ситуацията и днес остава непроменена. Едва осем служители са били привикани да дадат обяснения за това, че не са изпълнявали правилно служебните си задължения. Разходите за надбавки за извънреден труд през 2013били намалени на 12 милиона евро от 14,5 милиона през 2012. А електронната система за контрол на часовете на работа все още не е започнала да функционира.

Това обаче далеч не е първата новина в новинарските емисии. Там фигурира неофициалната все още информация, че Върховният административен съд е постановил, че орязването на доходите на всички военни и полицейски служби противоречи на конституцията.

До момента не е ясно дали решението на висшите магистрати засяга целия период от август 2012 до днес или само месеците, през които гласуваният през януари 2013 закон бе приложен със задна дата (август – декември 2012). Ресорният министър на административната реформа Кириакос Мицотакис заяви, че не може да коментира преди да се е запознал с аргументацията на решението. Колегата му в министерството на здравеопазването Адонис Георгиадис пък посочи, че „колкото и съдебни решения да бъдат издадени, няма как да започнем да произвеждаме пари”. От СИРИЗА веднага призоваха решението за униформените да бъде обявено за валидно за целия държавен сектор.

Въпреки надеждите, които журналистическите информации вдъхнаха на заинтересованите, решението на съда няма да бъде оповестено през следващите дни. Съдебни репортери казаха, че „предвид важността на решението от администрацията ще положат всички усилия, за да го препишат на чисто в рамките на месец”. До тогава темата се очаква да е една от водещите в споровете между управляващите и опозицията, а реформата в държавния сектор ще бъде отложена за пореден път.

Категории: Общество Гражданска авиация надбавки за извънреден труд одитор държавна администрация Висш административен съд орязване на заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus