Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1000 души с доживотни присъди в гръцките затвори

07 Септември 2013 / 12:09:54  GRReporter
1224 прочитания

В Гърция има повече затворници с доживотни присъди от всички европейски страни. От 12 912 задържани в затворите, 1000 са с доживотни присъди. В другите европейски страни обикновено има по няколко десетки затворници с такива присъди. Например в Холандия, която има население 17 милиона има само 90 затворници с доживотни присъди, в Германия те са 140. Другите вропейски страни се движат в същите граници, с изключение на Италия, където те са 1600, но тя има пет пъти по-голямо население от Гърция. Налагането на доживотни присъди и предвиждането им като върховно наказание за редица престъпления- главно икономически през последните години, увеличи броя на затворниците многократно.

Новият Наказателен кодекс, който се очаква да осъвремени наказателната система, непроменяна от 6 десетилетия с изключение на някои поправки, ще бъде внесен в парламента за гласуване и предвижда ограничаване на налагането на доживотно наказание. Честото налагане на доживотно наказание от години вълнува университетски преподаватели, съдии и юристи, които отбелязват, че върховното наказание трябва да се предвижда само за изключително сериозни престъпления като убийства и обири. Те подчертават и че в действителност осъдените на доживотен затвор ще останат в затвора най-много 15 години – и този факт също говори в ползва на ограничаването на налагането на това наказание. 

Интересна е разпоредбата в новия Наказателен кодекс, която предвижда ограничаване на налагането на доживотно наказание, което в бъдеще няма да е окончателно, а съдът ще има възможност като алтернатива да налага наказание от 15-20 години. 

Важни са и разпоребите, според които за повечето тежки престъпления присъдите ще са от 5 до 15 години затвор (досега бяха до 20 години), а за леки престъпления ще са от 1 месец до 5 години. С други разпоредби се отменя допълнителното наказание отнемане на гражданските права и остава в сила само забраната за упражняване на професия и лишаване от длъжност. 

Успоредно с това, в опитите да се намалят наказанията за престъпления с по-малко значение, от категорията на престъпленията се изважда хулиганското поведение, а за определени леки престъпления се предвижда налагането на административни глоби.

С друга разпоредба на новия кодекс се отменя мярката за превръщане на наказанията в парични, нещо, което вече предизвика дискусии в средите на юристите. Разширява се списъкът на смекчаващите вината обстоятелства – като например наркотична зависимост. 

Новият Наказателен кодекс е резултат от многогодишна работа ще бъде внесен за обсъждане през следващите дни. 

Категории: наказателен кодекс доживотна присъда леки престъпления тежки престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus