Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Върховната прокуратура започна предварително разследване срещу Янис Варуфакис

29 Юли 2015 / 10:07:19  GRReporter
1205 прочитания

Прокурорът на Върховния съд Евтерпи Кудзамани нареди започване на предварително разследване за разработения от бившия финансов министър и неговата работна група план Б. В рамките му прокурор от първа инстанция ще разследва не самия Янис Варуфакис, тъй като съдебните власти са възпрепятствани от закона за отговорността на министрите, а останалите лица, които са участвали в разработването на плана за внасяне на друга валута.

В същото време, в изпълнение на нарежданията на закона за отговорността на министрите,  прокурорът на Върховния съд (Ареопаг) изпрати в парламента двата иска за държавна измяна, които бяха внесени през изминалите дни срещу Янис Варуфакис. Става дума за исковете на кмета на Стилида Апостолос Глецос и адвоката Панайотис Янопулос.

След внасянето на исковете парламентът, като единствената компетентна за това институция, ще реши дали ще започне разследване за действията на бившия финансов министър, както и под каква форма ще се проведе то (чрез парламентарна анкетна комисия или по друг начин).

Разследването бе инициирано от нов иск, който внесоха вчера в прокуратурата на  Ареопага петима адвокати. В него се описват престъпни действия като нарушение на закона за личните данни, нарушения, извършени по време на изпълнението на служебни задължения, нарушения на законодателството за монетарната политика, както и други като създаване на конспирация и престъпна група.

Припомняме, че главният секретар по приходите в гръцкото министерство на финансите Катерина Саваиду разпореди провеждане на спешно вътрешно разследване за отговорността на Михалис Хадзитеодору. Той е приятел от детските години на Янис Варуфакис и преподавател по информационни системи в американския университет Колумбия, когото бившият финансов министър назначава за главен секретар по информационното обслужване. Именно Хадзитеодору разработва схемата, по която да се хакнат данъчните досиета на гърците на личния си лаптоп и я обяснява на Варуфакис, както последният признава пред Official Monetary and Financial Institutions Forum, чийто звуков запис GRReporter публикува преди два дни.

Вторият иск бе подаден отново от адвоката Панайотис Янопулос срещу бившия финансов министър и през следващите дни се очаква да бъде изпратен до парламента.

От своя страна четирима депутати от Нова демокрация, сред които е и бившият министър на правосъдието и прокурор Хараламбос Атанасиу внесоха искане, с което призовават за спешно изслушване на Янис Варуфакис от членовете на анкетната комисия за меморандумите за финансова помощ.

Те настояват да се изясни „доколко премиерът и правителството са били наясно с действията на бившия финансов министър”. В писмото си депутатите подчертават, че създадения от Варуфакис и сътрудниците му план Б е целял да установи паралелна банкова система, „която първоначално е щяла да действа с еврото, но е имала потенциала да се преобрази в предвестник на драхмата”.

Според гръцки медии получаването на първите два иска срещу Варуфакис се очаква да бъде обявено в първото за седмицата заседание на пленума на гръцкия парламент, което ще се проведе в четвъртък. След това депутатите ще ги разгледат и обсъдят, а партийните щабове ще решат дали ще внесат искания за по-нататъшно разследване на случая.

Категории: Политика прокуратура на Върховния съд предварително разследване Янис Варуфакис план Б държавна измяна нови искове отговорност на неполитическите лица депутати от Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus