Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втори съдебен иск срещу Варуфакис за държавна измяна

23 Юли 2015 / 15:07:34  GRReporter
1540 прочитания

Атински адвокат внесе в прокуратурата на Върховния съд иск срещу Янис Варуфакис. Той призовава висшите съдебни органи да повдигнат срещу бившия финансов министър обвинения в степен на углавно престъпление за подготовка на извършване или за опит на извършване на държавна измяна. В допълнение адвокатът призовава искът му да бъде внесен в парламента, за да могат депутатите да се обявят за или против свикването на извънреден съд за Янис Варуфакис.

Освен това Янопулос призовава висшите магистрати да разследват доколко са налични улики за извършване на престъпления и от други членове на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.

Адвокатът твърди, че чрез измамни действия Янис Варуфакис е предизвикал щети в размер на 20,8 милиарда евро на гръцкия народ, както и че „е нарушил директно и безскрупулно политическия и юридически мандат, предоставен му от гръцкия народ, премиера и гръцкия парламент, чието изрично съдържание се е заклел да изпълни”.

Според него нарушението на този юридически мандат „причини неизчислими щети на обществения интерес на страната и предизвика негативни последствия в ущърб ма по-голямата част от гръцките граждани, домакинства и компании”.

„С множество действия и бездействия бившият финансов министър подрони предоставения му от премиера, правителството и парламента мандат и доведе страната до икономическо задушаване, финансова безтегловност и нов кръг на рецесия, като унижи гърците и ги обрече да чакат на банкоматите за позволените 60 евро на ден, понеже са били достатъчно патриоти, за да се доверят на гръцките банки и неговите публични изявления”.

Искът на адвоката срещу Варуфакис бе вторият пореден след този на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия „Телия” („Точка” – б.а.) Апостолос Глецос. Според него вината за тежкото финансово състояние на гърците принадлежи изцяло на Янис Варуфакис.

Искът бе внесен в атинската прокуратура на 7 юли, а седмица по-късно бе публикуван в сайта на партията, където може да бъде подкрепен от гражданите, които са съгласни с него. В изявления пред гръцкото издание protothema.gr Глецос посочи: „Телия” ще внесе иск срещу Янис Варуфакис за тежката ситуация, до която ни доведе. За 11-те милиарда евро, които гръцкият народ загуби заради него, за изявленията му от типа на „ужасен съм от ситуацията”, които гонеха инвеститорите и много други неща”.

В същото време бившият финансов министър предизвика изненада с решението си да гласува в подкрепа на втория пакет мерки, въпреки първоначалния си негативен вот за споразумението с кредиторите. Минути след вота в 04:00 тази сутрин той аргументира решението си със статия в приятелски настроения към правителството сайт thepressproject.gr. В статията Янис Варуфакис посочва, че е подкрепил „две мерки, които бях предложил и аз, но при радикално по-различни условия и предпоставки”. 

Категории: Политика Янис Варуфакис съдебен иск държавна измяна парламент гласуване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus