Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Камбаните удариха за Варуфакис

28 Юли 2015 / 08:07:38  GRReporter
1376 прочитания

Бурята от реакции предизвикаха самопризнанията на бившия финансов министър Янис Варуфакис, че е подготвял паралелна банкова система, при която с натискането само на един бутон автоматично данъчните досиета на гражданите да се превърнат от евро в драхми. Вчера 24 депутати от Нова демокрация изпратиха запитване до премиера Алексис Ципрас за така наречения план Б на Варуфакис.
    След многочасова среща, свикана от главният прокурор на Гърция Евтерпи Кутзамани и на която са участвали висши магистрати и прокурори е било решено Върховният съд да се обърне към парламента, за да се потърси наказателна отговорност от бившия финансов министър.
    Според Закона за отговорността на министрите парламентът е този, който трябва да реши дали да се проведе предварително разследване и дали да се отнеме депутатският имунитет на Янис Варуфакис. Очаква се още днес Върховният съд да се обърне към гръцкото народно събрание.
    Припомняме, че досега срещу Янис Варуфакис има заведени два съдебни иска за държавна измяна - първият е на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия „Телия” Апостолос Глецос, а вторият - на атинския адвокат Янопулос.
    Независимо от решението на парламента, очаква се Върховният съд на Гърция да се самосезира за вината на неполитическите лица, замесени в съставянето и осъществяването на плана Б за връщането към драхмата. Става дума за Михалис Хадзитеодору, приятел от детските години на Янис Варуфакис и преподавател по информационни системи в американския университет Колумбия, когото бившият финансов министър назначава за Главен секретар по информационното обслужване. Именно Хадзитеодору разработва схемата, по която да се хакнат данъчните досиета на гърците на личния си лаптоп и я обяснява на Варуфакис, както последният признава пред Official Monetary and Financial Institutions Forum, чийто звуков запис GRReporter публикува вчера.  

    Вътрешно разследване за отговорността на Михалис Хадзитеодору разпореди Главният секретар по приходите в гръцкото Министерство на финансите Катерина Саваиду. В цитирания звуков документ Варуфакис признава, че поради независимостта на Дирекцията по приходите, той не е можел да контролира Саваиду, която е била на пълно разпореждане на Брюксел. Затова се наложило да назначи Хадзитеодору за Главен секретар по информационното обслужване и така да разработят плана Б с хакването на данъчните досиета на гърците.
    В съобщението на Саваиду се уточнява, че целта на вътрешното разследване е да се установи дали някой е нарушил конфиденциалността на данъчните досиета на гражданите и ако е така, каква е вината му според гръцките закони. За резултата от разследването тя се ангажира да уведоми както съдебните власти, така и политическото ръководство на страната. Интересно е да се отбележи, че Михалис хадзитеодору все още изпълнява длъжността Главен секретар по информационното обслужване и е в състояние да заличи всички улики от разработения от него лично план Б.

Категории: Янис Варуфакис план Б излизане от еврото връщане към драхмата Върховен съд на Гърция наказателна отговорност хакване на данъчните досиета на гърците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus