Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Призовават депутатите от СИРИЗА да върнат спестяванията си в Гърция

02 Март 2015 / 16:03:13  GRReporter
1002 прочитания

С писмо до председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу депутатът от ПАСОК Одисеас Констандинопулос призова колегите си да върнат влоговете си от чуждестранни в гръцки банки.

В писмото си със заглавие: „Връщане в гръцките банки на намиращите се в чужбина депозити на членовете на правителството, главните дирекции и народни представители” той посочва: „Освен Европейската централна банка е необходимо и ние – всички гърци да допринесем за стабилността на банковата ни система, като върнем в банките всички пари, които бяха изнесени в чужбина през последните години”.

Според Констандинопулос, това действие е „висш патриотичен дълг” на депутатите и пример за гръцките граждани.

(Прочетете интервюто на Одисеас Констандинопулос за GRReporter след сформирането на коалицията Нова демокрация - ПАСОК - Демократична левица след изборите през юни 2012)

Междувременно акциите на гръцките банки на атинската борса продължават да отчитат загуби. Анализатори посочват като една от причините за това негативния доклад на агенцията за кредитен рейтинг Moody’s, според който доверието на вложителите в системата няма да се завърне бързо. В допълнение инвеститорите са в очакване и на вероятните действия, които ще спомогнат за финансирането на банките от Европейската централна банка.

Към момента стойността на акциите са:

Банка Пиреос - 0,5260 евро при загуби 7,39%,

Националната банка на Гърция – 1,27 евро и загуби 5,22%,

Alpha Bank – 0,35 евро и загуби 5,41%

Eurobank – 0,13 евро и загуби 5,11%.

В същото време въпросът със смяната на ръководството на най-голямата търговска банка на Гърция продължава да стои открит след като Европейската централна банка отхвърли кандидатурата на Георгиос Михелис за поста управляващ директор. Лука Кацели премина успешно теста на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ, но назначението ѝ ще се състои само при условие, че управляващият директор бъде опитен представител на банковите среди.

Според икономическото издание euro2day.gr правителството обсъжда два основни сценария в опитите си да намери подходящ кандидат за управляващ директор на Националната банка на Гърция. Единият е да бъде повишен някой от членовете на настоящото ѝ управление, а вторият – да бъде намерен подходящ кандидат от друга банка.

В публикацията се посочва, че кандидатът се издирва сред банкови представители, които са били управляващи директори на различни банки и дори на същата банка. Никой от тях обаче не отговорил позитивно, а в някои случаи правителството оттеглило своя интерес.

Разгледан бил и вариантът Националаната банка на Гърция да продължи да се управлява от досегашното си ръководство до следващото редовно общо събрание, на което да бъде избран новият управляващ директор.

Той обаче се смята за проблемен по две причини: От една страна е негативното представяне на правителството и от друга – фактът, че една от четирите големи банки ще продължи да се управлява от ръководство, което е изразило намерението си да подаде оставка след като бе приканено за това от самия кабинет.

Според източници ако някой високопоставен представител на банковите среди изрази интерес да заеме поста, смяната най-вероятно ще стане на редовното общо събрание на банката. Едно от обсъжданите в правителството предложения е новият управляващ директор да е грък с успешно представяне на ръководни постове в чуждестранни банки. Аргументът срещу тази възможност обаче е силен и гласи, че такъв кадър ще трябва първо да се приспособи към напрегнатата гръцка финансова реалност.

Категории: Политика депутати банкови влогове гръцки банки фондова борса Национална банка на Гърция ръководство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus