Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК е за реформите, но без свиване на държавния сектор

09 Юли 2012 / 17:07:51  Анастасия Балездрова
4779 прочитания

На последните избори ПАСОК успя да спечели нисък, но не и лошия резултат, който предвиждаха черните прогнози. Социалистите дори са отново във властта, като подкрепиха коалиционния кабинет на Андонис Самарас.

Същевременно обаче партията „ближе” раните, които й остави управленческият стаж от 2009 до миналия ноември, а нейният нов лидер Евангелос Венизелос обещава пречистване и пълна промяна в ръководния състав.

GRReporter се свърза с един от младите депутати, който има силно присъствие в този процес. Одисеас Констандинопулос говори за участието на ПАСОК в кабинета, за „загубените” гласоподаватели, които гласуваха за СИРИЗА, както и за реформите, така както ги виждат „зелените”.

Г-н Констандинопоулос, снощи правителството получи вот на доверие от трите партии, които го подкрепят. Как определяте поведението на опозицията?

Първо бих искал да кажа, че се намираме в началото на нещо, което не се е случвало в Гърция през последните 35 години. Три партии с различни идеологически основи си сътрудничат с цел да измъкнат страната от безизходицата.

Вторият извод е, че основната опозиционна партия избра да бъде против всичко. Не мисля, че това поведение е свързано само с отричането на политическите противници. Това са преди всичко негативните послания, които изпраща към инвеститорите да не участват в приватизационния процес. Но той е крайно необходим на страната, за да се даде тласък на големите реформи.

Надявам се, че съвсем скоро всички политически сили ще бъдат в състояние да осъзнаят голямата отговорност, която носят за излизането на страната от безизходицата. Защото ако този опит се окаже неуспешен, това няма да бъде само за сметка на правителството, а и на всички нас.

ПАСОК подкрепя правителството, това е ясно. Съществува ли обаче някаква граница, при престъпването на която партията ще оттегли своето участие в коалицията?

Вижте, в момента говорим за едно правителство, което получи вот на доверие преди няколко часа. Така че една подобна дискусия би била ненавременна. Ние поставихме една рамка и смятаме, че е необходимо да бъдат преразгледани условията на меморандума, както заявиха в изказванията си тримата лидери на коалицията в изявленията си относно правителствената програма в парламента. Ние трябва да се обединим в един ненарушим вътрешен фронт, който ще ни помогне да убедим нашите партньори, че тези усилия си заслужават.

Според коментатори високите проценти на радикалната левица СИРИЗА на двете изборни надпревари се дължат най-вече на бивши гласоподаватели на ПАСОК. Смятате ли, че партията може и трябва да си ги върне обратно, при условие, че те подкрепиха едно съвсем различно политическо предложение?

През изминалите две години в ПАСОК платихме една несъразмерна цена. За да го кажа по друг начин, тогавашната опозиция постепенно идва на нашите думи. Не, за да ни кажат, че сме били прави, а защото поставяме пред гражданите едно сериозно и реалистично предложение, което в никакъв случай не ни поставя в по-неудобна за водене на преговори позиция.

Договори водехме и преди, но намирахме пред себе си стени. Днес, когато корелациите в Европа се променят и виждаме промени, като включването на Кипър към механизма за финансова подкрепа трябва да докажем на всички гърци, а не само на тези, които напуснаха ПАСОК, че могат да имат доверие на своите политици. Че си заслужава да положим усилията и да измъкнем страната от безизходицата. Ако успеем да направим това, гражданите ще разберат какво постигнахме през изминалите две и половина години и ще подкрепят усилията ни.

В момента ПАСОК се намира в процес на реорганизация.

Да, това е период на преоткриване и възраждане. Един нов опит, резултатът от който съм убеден, че ще бъде напълно успешен.

Все пак в партията съществуват членове, които някои определят като „тежести”. Тези членове, които доскоро бяха водещи фигури спъват ли този процес на обновление и как смятате да се справите с това?

Гражданите, които на последните избори гласуваха за ПАСОК, както и всички онези, които в условията на крайната поляризация не ни подкрепиха или други, които поискаха да ни изпратят послание със своя вот очакват от ПАСОК да се възроди. И очакват от всички нас да поставим личните си интереси под общите. На първо място за страната и на второ – за партията. Искам да вярвам, че всички ще разберат това и никой няма да постави личните си амбиции над партията и гражданите, които са притеснени за бъдещето на своята родина.

По време на дебатите за вота на доверие и трите партии, които съставят правителствената коалиция продължиха да настояват, че няма да има уволнения в държавния сектор. Колко реалистично е това обещание?

Това не е само реалистично обещание, а нещо аргументирано, което ще бъде обект на преговори с нашите европейски партньори. Въпросът е в това, че колкото и уволнения да има, дори да стигнем до крайността да уволним половината държавни служители, ако не се проведе реорганизация на държавния сектор и ако всеки един от тях не поеме отговорността да работи съвестно, държавният сектор няма да може да функционира.

Категории: Политика ПАСОК коалиция реформи държавен сектор уволнения Одисеас Констандинопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus