Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка отхвърли потенциалния управляващ директор на Националната банка на Гърция

23 Февруари 2015 / 12:02:24  GRReporter
1465 прочитания

Единният надзорен механизъм на Европейската централна банка не одобри назначението на Георгиос Михелис за управляващ директор на Националната банка на Гърция. Информацията се потвърждава както от банкови, така и от правителствени източници в Атина.

Михелис и бившият министър на икономиката в правителството на ПАСОК Лука Кацели бяха предложени да оглавят една от най-големите гръцки банки след изборите на 25 януари. Закъснението около назначенията предизвика различни коментари, докато стана ясно, че кандидатурите трябва да бъдат одобрени от Единния надзорен механизъм на ЕЦБ.

Миналия петък двамата са били във Франкфурт, където са се явили на интервю с председателя на институцията Даниел Нуи. След провеждането на интервютата кандидатурата на Михелис била отхвърлена. Според източници причината е 8-годишното му отсъствие от банковия сектор. Освен това нямал достатъчно опит в управлението на кризи.

В същото време Единният надзорен механизъм на ЕЦБ одобрил назначението на Лука Кацели за президент, но само при условие, че за управляващ директор на Националната банка на Гърция бъде назначен нов и опитен представител на банковите среди. Запознати с процеса източници твърдят, че политическата ангажираност на Кацели като лидер на партия „Социално споразумение” е една от основните причини за поставянето на условието.

Източници от обкръжението на вицепремиера на Гърция са отказали да коментират решението на Европейската централна банка и са коментирали за електронното издание in.gr: „Националната банка на Гърция има ръководство и очевидно не е неуправляема”.

Категории: ИкономикаПазари Национална банка на Гърция Европейска централна банка Единен надзорен механизъм Лука Кацели Георгиос Михелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus