Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Възможност за спасяване на човешки живот отива на боклука

20 Юни 2008 / 09:06:16  GRReporter
673 прочитания

На боклука завършват всяка година десетки хиляди пъпни тъкани (стволови клетки), които биха спомогнали неоценимо за решаването на проблема с левкемията и то при положение, че един на трима гърци, страдащи от тази болест и нуждаещ се от присаждане, умира поради липса на подходящ донор. Това разкритие направи по време на пресконференция по повод Европейската седмица, посветена на проблемите на левкемията (21-28 юни), председателят на Гръцкото дружество по хематология (ГДХ) Ахилеас Анагностопулос.


„Наложително е държавата да вземе мерки и да създаде специализирани банки за пъпна тъкан. Министерсвото на здравеопазването трябва да създаде веднага мрежа от Обществени банки в големите градове, защото един резерв от 20 000 тъкани би дал възможност за трансплантация на 95% от пациентите, които в момента търсят донор и не намират подходящ”, заяви Анагностопулос. Според данните изнесени от председателя на ГДХ, всяка година в Гърция има около 100 000 раждания, пъпните тъкани от които се изхвърлят на боклука, при положение че могат да спасят живота на хиляди хора.


 Последните научни изследвания в областта на чуждите пъпни тъкани доказват, че те са равностойни на подходящи донори и при деца и при възрастни. Употребата на чужди пъпни тъкани ще окаже безценна помощ на медицината и в частност на пациентите, тъй като по този начин е възможно да бъде преодолян проблемът с липсата на подходящи донори. От тези, които се нуждаят от трансплантация, 1/3 намира донор в семейството, 1/3 – от доброволни донори, които не са от семейството, а 1/3 – не намира подходящ и следователно губи възможността за трансплантация и оттам и живота си. При положение, че ражданията в страната са около 100 000 годишно, даряването на пъпна тъкан в евентуалните Обществени банки би решило проблема  за всички деца и възрастни, които се нуждаят от трансплантация и не намират донор в семейството.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus